Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 3 dec 2015 / 21:45 uur

Kabinet gaat opnieuw kijken naar inzet Syrië

Het kabinet gaat opnieuw kijken naar een mogelijke militaire inzet tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer. Hij sprak van een ,,nieuw weegmoment”.

Verzoek

De Amerikanen hebben deze week een schriftelijk verzoek gedaan aan Nederland en andere bondgenoten om de strijd tegen IS ,,te intensiveren”, liet Koenders weten. Eerder vroegen de Fransen na de aanslagen in Parijs de Europese lidstaten ook al om militaire steun. Deze verzoeken worden ,,zeer serieus” genomen.

Nieuw perspectief

Volgens de bewindsman is discussie over inzet in Syrië in een nieuw perspectief komen te staan. Naast de Amerikaanse en Franse verzoeken wees hij daarbij ook op een recente VN-resolutie waarin de internationale gemeenschap wordt opgeroepen IS met alle middelen te bestrijden.

Partijen

Nederlandse F-16’s zijn op dit moment alleen actief boven Irak. Een aantal partijen in de Kamer waaronder VVD, CDA en PVV willen al langer dat de gevechtsvliegtuigen ook in Syrië worden ingezet. De PvdA was niet principieel tegen, maar wil eerst een politieke strategie zien.

Overleg

Koenders ziet nu ,,positieve ontwikkelingen” in dat politieke proces. Dan gaat het om het overleg in Wenen. Daar zoeken bondgenoten van de strijdende partijen in Syrië (onder meer Iran, Saudi-Arabië, Rusland en de Verenigde Staten) naar een oplossing voor het conflict. Ze lijken erop uit de zaak niet verder uit de hand te laten lopen, aldus de minister.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet gaat opnieuw kijken naar inzet Syrië
Sluiten