Puck Roest
Puck Roest Nieuws 12 dec 2015

Jongeren: Jesse Klaver is beste policitus van 2015

En de beste politicus van 2015 is… Jesse Klaver! Althans, dat vindt het Jongerenpanel van het EenVandaag. Met bijna een kwart van de stemmen werd Klaver verkozen tot winnaar.

Jongeren vinden dat de 29-jarige Klaver duidelijke taal spreekt (55%), goed is in het debat (45%) en betrokken is (32%). Ze bewonderen dat hij met lef en zonder een blad voor de mond te nemen optreedt in debatten, schrijft EenVandaag. Op de tweede plek staat dit jaar Geert Wilders (12%) en de derde plek wordt gedeeld door Mark Rutte en Alexander Pechtold (9%).

Maar wie gingen Klaver voor? Metro zette de winnaars voor je op een rij.

1 Frans Timmermans in 2014
Timmermans werd zowel door de jongeren als tijdens de grote publieksverkiezing uitgeroepen tot politicus van 2014. Hij werd geroemd om zijn bevlogenheid, empathisch vermogen en kennis van zaken en boven alles om zijn optreden na de MH17 ramp. Eind vorig jaar werd de taalvaardige politicus benoemd tot eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie.

2 Alexander Pechtold in 2013
Twee jaar geleden ontving Alexander Pechtold de titel van het EenVandaag Jongerenpanel. Met name omdat hij goed is in het debat (39%), duidelijke taal spreekt (29%) en de belangen van jongeren het beste behartigt (22%). De fractievoorzitter van D66 werd ook door de jongeren gewaardeerd omdat hij vasthield aan het speerpunt onderwijs.

3 Diederik Samsom in 2012
Hoewel de kiezers begin dit jaar aangaven geen vertrouwen meer te hebben in Samsom, kreeg hij twee jaar eerder nog de titel voor beste politicus. Hij werd toen vooral geroemd om zijn deskundigheid. Opnieuw vonden de jongeren het belangrijk dat de ‘beste politicus’ duidelijke taal sprak. Samsom is inmiddels al weer drie jaar partijleider van de PvdA. Hij beloofde toen “Goede zorg, het beste onderwijs en een duurzame economie”, te zien in de video.

4 Emile Roemer in 2011
We sluiten het lijstje af met de Brabantse Roemer. De fractievoorzitter van SP werd in 2011 benoemd tot beste politicus door zowel het jongerenpanel als het publiek. De ondervraagden typeerden Roemer vier jaar terug als ‘authentiek’, ‘sociaal’, en ‘respectvol’. Ook zou hij voor wat humor in de Tweede Kamer zorgen. Hij ging begin dit jaar dan ook lekker Tinderen met Arjen Lubach, zo is te zien in de video hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jongeren: Jesse Klaver is beste policitus van 2015
Sluiten