Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 29 dec 2015 / 08:47 uur

Jongen (13) uit Hilversum in coma na kaneelspelletje

Tik ‘cinnamon challenge’ in op Youtube en het levert honderden hits op. Het is dan ook al jaren een trend onder jongeren. Toch is deze zogenoemde ‘uitdaging’ minder onschuldig dan gedacht.

Dat ondervond ook de 13-jarige Germain uit Hilversum. Hij lag vijf dagen in coma na het nemen van een hap kaneel. „Volgens artsen is het een wonder dat hij nog leeft”, vertelt zijn stiefmoeder Adriana aan RTL Nieuws.

Een hap kaneel

Vorige week dinsdag gebeurde het. Germain Kukkupessy en zijn vrienden besluiten het ‘onschuldige’ spelletje, overgewaaid vanuit Amerika, te spelen, in de buurt van Germains huis. Waarschijnlijk leerden de vrienden het kaneelspel kennen via Youtube, waar de ‘cinnamon challenge’ al jaren een hit is. Deelnemers nemen een droge hap kaneel en moeten dit, zonder water, binnen een minuut zien door te slikken.

Amerikaanse artsen waarschuwden hier al vele malen voor. De kaneel droogt de mond en keel uit, waardoor de deelnemer begint te hoesten. Dit kan voor verstikking zorgen. Zo is ook het geval bij Germain; waarschijnlijk ademt hij een groot deel van de kaneel in, waardoor het in zijn longen terecht komt. Hierdoor krijgt hij geen zuurstof meer.

Blauw aangelopen

Een oplettende vriendin ziet dat het mis gaat en rent naar het huis van Germain en haalt zijn ouders erbij. ,,Mijn man en ik zijn direct naar Germain toegerend," aldus Adriana. ,,Mijn man is meteen begonnen met reanimeren. Toen ik Germain daar zo zag liggen op de grond, helemaal blauw aangelopen, dacht ik dat hij dood was. Het was vreselijk. Echt vreselijk om hem zo te zien."

Deze dagen lig Germain op de intensive care van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, waar de ouders niet van zijn bed wijken. Zijn stiefmoeder wil jongeren nu vooral waarschuwen voor het gevaar van het kaneelspelletje. ,,Begin er alsjeblieft niet aan, want dit wil je echt niet meemaken."

Hersenscans

Gisteren ontwaakte de jongen uit zijn coma. Op de eerste scans lijkt de schade aan de hersenen van Germain mee te vallen. Zijn longblaasjes zijn wel erg ontstoken, waardoor Germain moeite heeft met praten en veel moet hoesten. Het is nog niet duidelijk of zijn longen volledig zullen herstellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongen (13) uit Hilversum in coma na kaneelspelletje
Sluiten