Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 8 dec 2015 / 10:50 uur

In beeld: Hoogste smogalarm in Peking

In de Chinese hoofdstad Peking ligt het leven even stil. Voor het eerst geldt hier code rood, het hoogste smogalarm. Scholen zijn vandaag gesloten, bouwwerkzaamheden liggen stil en maar 30 procent van de auto’s mag de weg op. Inwoners wordt aangeraden zo min mogelijk buiten de deur te komen.

Vervuilende fabrieken in de omgeving moeten daarnaast hun productie terugschroeven. Vervuilende vrachtwagens mogen de stad niet in.

Negeren alarm

Het smogalarm geldt voor zeker drie dagen, tot en met donderdagmiddag. Toch negeren veel bewoners de waarschuwing om zo min mogelijk buitenshuis te zijn. Honderden mensen bezochten de dagelijkse ceremonie van het hijsen van de vlag op het Plein van de Hemelse Vrede. De staatsradio meldde dat sommige mensen zich niet hielden aan het rijverbod dat geldt voor voertuigen met kentekens met oneven nummers. Toch was het duidelijk rustiger op de weg.

Alarmcode rood betekent dat 30 procent van de voertuigen van de weg moet en zware voertuigen verboden zijn. De meeste scholen hebben het advies gekregen de lessen te annuleren en bedrijven wordt aangeraden flexibele werktijden in te voeren. Grootschalige buitenactiviteiten moeten worden afgelast. De maatregelen gelden tot donderdagmiddag.

Milieu-inspectie

Minister van Milieu Chen Jining drong maandagavond aan op meer toezicht in Peking en omliggende steden. Het aantal milieu-inspectieteams is opgeschroefd. De milieuvervuiling is een bron van onrust in het hele land. Ma Jun, directeur van een onafhankelijk milieu-instituut, ziet dat de overheid het probleem in elk geval benoemt. ,,Vroeger waren ze daarin enigszins terughoudend."

Ondertussen probeerden sommige bewoners dinsdag de richtlijnen te omzeilen. Op de website van de staatsradio stond een foto van een politieagent die een stuk papier van een kentekenplaat haalt waarmee kennelijk was geprobeerd het laatste cijfer te verdoezelen.

Fijnstof

De concentratie van ‘PM2.5-deeltjes’, een gevaarlijke fijnstof, was op dinsdag 291 microgram per kubieke meter. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt 25 microgram per kubieke meter aan als veilige waarde. Dat schrijft NOS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In beeld: Hoogste smogalarm in Peking
Sluiten