Els Anker
Els Anker Nieuws 2 dec 2015 / 19:00 uur

‘Iedere vluchteling heeft zijn eigen verhaal’

Ruim 47.000 mensen hebben zich de afgelopen maanden aangemeld als vrijwilliger bij de twee grootste organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen in Nederland: het Rode Kruis en VluchtelingenWerk Nederland. Dat schreef De Volkskrant woensdag. Metro sprak Corine Selders en Peter Baauw over wat hen beweegt om vrijwilliger te worden.

Tracing Team

Elk jaar raken talloze dierbaren van elkaar gescheiden door oorlog, migratie of rampen. Het Rode Kruis brengt familieleden wereldwijd weer met elkaar in contact door middel van zogenaamde ‘Tracing Teams’. Deze opsporingsteams zijn door heel Nederland verspreid. Corine Selders (42) werkt sinds februari van dit jaar als vrijwilliger bij zo’n Tracing Team in Groningen.

„Mensen die naar Nederland gevlucht zijn hebben doorgaans alles achter zich gelaten in de hoop op een beter leven: hun huis, hun werk, maar ook hun dierbaren. Het raakt me vooral als ik in aanraking kom met een minderjarige vluchteling die iedereen is kwijtgeraakt, moederziel alleen in dit koude kikkerlandje. Die persoon heeft werkelijk alle hoop gevestigd op het Rode Kruis, opdat wij zijn of haar familie terug kunnen vinden."

„Zo’n opsporingsproces kan lang duren: één à twee jaar is niet ongebruikelijk. Helaas komt het ook voor dat we mensen het slechte nieuws moeten brengen dat we hun familielid niet konden vinden. Dat is nooit leuk. Het afsluiten van het onderwerp is erg belangrijk voor de vluchtelingen. Voor hen biedt het een stukje rust, omdat ze er werkelijk alles aan hebben gedaan om hun familie te vinden.”

„Het is fijn om door middel van vrijwilligerswerk iets voor vluchtelingen te kunnen betekenen: de hulpverlening voelt als een verrijking van mijn leven. De individuele verhalen zijn heel bijzonder. Iedere vluchteling heeft zijn eigen verhaal. Waar die affiniteit vandaan komt? Ik denk dat het in mij zit. Daarnaast heb ik twaalf jaar buiten Nederland gewoond, in Maleisië, Rusland en het Midden-Oosten. Dat heeft mij een bredere kijk op de samenleving gegeven.”

Noodoproep niet negeren

Toen Peter Baauw (68) op Facebook las dat er dringend mensen werden gezocht voor de vluchtelingenproblematiek, twijfelde hij geen moment. Hij meldde zich aan bij Ready2Help, een sociaal netwerk van mensen die bereid zijn om anderen te helpen als dat nodig is. Het initiatief is afkomstig van het Rode Kruis en is opgericht in november 2014. Op dit moment wordt Ready2Help dagelijks op verschillende plaatsen in Nederland ingezet om vluchtelingen te helpen.

„De noodoproep op Facebook kon ik niet negeren. Er was nood aan de man, er móest hulp komen voor de grote vluchtelingenstroom. In de sporthal in Voorschoten heb ik samen met andere vrijwilligers van Ready2Help ruim 125 veldbedden klaargezet. Daar konden de vluchtelingen overnachten. Na een week hielp ik met het afbreken van de noodopvang en het schoonmaken van de bedden. Deze zetten we vervolgens weer op in een sporthal in Zoeterwoude."

Afschuwelijke vertoning

„De massaliteit van de vluchtelingenproblematiek heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ik doe mijn hele leven lang al vrijwilligerswerk, maar zoiets had ik nog niet gezien. Ik vond het een afschuwelijke vertoning dat de vluchtelingen op veldbedden moesten liggen: mannen, maar ook vrouwen en zelfs kinderen. Het is echt pure noodopvang. Ze zijn hier niet voor niets. Die mensen móeten gewoon geholpen worden. Als er weer een noodsituatie is, dan ben ik er zeker bij om mijn steentje bij te dragen. Sommige mensen zamelen kleding in, ik doe dit."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Iedere vluchteling heeft zijn eigen verhaal’
Sluiten