Rens Oving
Rens Oving Nieuws 29 dec 2015 / 15:31 uur

Hoofdprijs oudejaarslot? Je verdrinkt eerder in bad

Stel je gooit twintig keer met een munt, hoe groot is dan de kans dat je alleen maar kop gooit? Het zal je niet verbazen, die kans is klein, heel klein, 0.00000095 procent om precies te zijn.

Dat is nog altijd meer dan de kans dat je met een oudejaarslot 30 miljoen euro wint.

Val uit bed

Het is geen populaire boodschap voor iedereen die al een lot in huis gehaald heeft, maar je zult eerder verdrinken in bad dan nieuwjaarnacht de hoofdprijs winnen.

Ook de kans dat je sterft door een slangenbeet, voedselvergiftiging of een val uit bed is groter dan het winnen van 30 miljoen euro.

Miljoenen

Ieder jaar spelen miljoenen Nederlanders mee met een van de populairste loterijen van het land. Dat zorgt niet alleen voor een grote prijzenpot maar ook een minimale winkans.

Want er kan er maar eentje winnen. Bij de Staatsloterij worden alleen de verkochte nummers gebruikt om de prijs te trekken. Prijzen kunnen dus niet vallen op een cijferreeks die niet meespeelt, zoals bijvoorbeeld bij de Lotto het geval is. Door massaal mee te doen maken we het winnen van de hoofdprijs een stuk moeilijker.

Hoofdprijs?

Het aantal verkochte oudejaarsloten schommelt nogal met de jaren. Dit jaar verwacht de Staatsloterij er 4,15 miljoen te verkopen.

Dat maakt dus een kans van 1 op 4,15 miljoen dat je er met de hoofdprijs vandoor gaat, oftewel 0,000000241 procent. Dat komt toch behoorlijk dicht in de buurt van de 0.

Helft wint iets

De kans dat je een kleinere prijs wint is overigens veel groter, op 51,5 procent van de verkochte loten valt een prijs. Maar daar zitten heel veel kleine prijzen bij. Die zijn zo laag dat je de kosten van het lot er niet eens uithaalt.

Uiteindelijk zal tijdens de oudejaarsloterij ruim 67 miljoen euro worden uitgekeerd. De rest gaat naar de staatskas. Bij een verwachte opbrengst van 124,5 miljoen euro is de oudejaarsloterij dus een aardig rondje extra belasting aan het einde van het jaar dat meer dan 50 miljoen euro oplevert.

Voor iedereen die zijn oudejaarsloten al in huis heeft, is er ook nog goed nieuws te melden. Je zult eerder op nieuwjaarsdag wakker worden als miljonair dan dat je sterft door een haaienbeet, blikseminslag of een vallende kokosnoot.

Reageer op artikel:
Hoofdprijs oudejaarslot? Je verdrinkt eerder in bad
Sluiten