Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 15 dec 2015

Hoe Merkel gechanteerd wordt met vluchtelingen

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel kondigde maandag aan dat er veel minder vluchtelingen naar Duitsland mogen komen. Maar hoe gaat de Duitse bondskanselier dat doen? Duitsland heeft de hulp van Turkije en EU-landen nodig en die gebruiken de vluchtelingen om Duitsland onder druk te zetten.

Een paar maanden geleden heette Merkel alle Syrische vluchtelingen nog welkom, maar maandag beloofde de Bondskanselier om de vluchtelingenstroom terug te dringen. Dat deed Merkel in een toespraak op het partijcongres van haar partij CDU. Partijprominenten hadden flinke kritiek op hoe Merkel met de crisis omgaat en de Bondskanselier deed met die belofte wat water bij de wijn.

Deal met Turkije

De speech wordt breed uitgemeten in Duitse media en er worden nu forse maatregelen van Merkel verwacht. Maar daarmee maakt ze zich wel kwetsbaar, want Duitsland kan het niet alleen: om de vluchtelingenstroom te controleren, heeft ze de hulp nodig van Turkije en Oost-Europese landen die de vluchtelingen doorlaten naar Duitsland.

Merkel realiseert zelf ook dat ze de hulp nodig heeft van de Turkse president Erdogan en Europese leiders. De EU sloot in de afgelopen weken daarom een belangrijk akkoord met Turkije: om te voorkomen dat er meer vluchtelingen van Turkije naar Europa reizen, krijgt Turkije drie miljard euro om de vluchtelingenkampen te verbeteren. Ook zal Turkije de controle verbeteren zodat vluchtelingen moeilijker kunnen oversteken met bootjes naar Griekse eilanden. In ruil daarvoor worden de onderhandelingen met Turkije over toetreding in de Europese Unie opnieuw geopend.

Zwijgen over mensenrechten

Dat maakt de EU heel afhankelijk van Turkije: als Erdogan besluit de grens weer even open te zetten, zit de unie opnieuw met een vluchtelingenprobleem. In de gesprekken met Turkije over de mogelijke toetreding tot de Europese Unie worden daarom lastige onderwerpen als mensenrechten al nauwelijks meer aangehaald, merkte de nieuwssite Politico al op.

Merkel wil daarnaast ook een oplossing binnen Europa: waar Duitsland een miljoen vluchtelingen opvangt, zijn er landen waar nauwelijks migranten worden toegelaten. Daarom wil Merkel binnen Europa de vluchtelingen eerlijk verdelen. Maar na twee weken onderhandelen blijken er nauwelijks landen te zijn die zo’n herverdeling zien zitten, meldde het Duitse blad Spiegel afgelopen week.

Ook Grieken dreigden

Ook Europse landen gebruiken de vluchtelingen als chantagemiddel. Zo dreigde Griekenland al eens om de grens naar Europa open te gooien als het geen nieuw hulppakket zou krijgen. Ook Oost-Europese landen zetten hun grenzen naar Duitsland open toen de vluchtelingen hun land hadden bereikt. De Hongaarse premier Orban noemt de vluchtelingenstroom een Duits probleem en vindt dat hij niet aan een oplossing hoeft mee te werken.

De Europese Unie probeert dat probleem te tackelen door een eigen mobiele grenswacht op te richten, die de taken van een EU-lid overneemt als die haar grens niet goed bewaakt. Lidstaten worden verplicht om, als de nood aan de man is, bij elkaar 1500 grenswachten uit te lenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoe Merkel gechanteerd wordt met vluchtelingen
Sluiten