Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Hierdoor blijf je toch op Facebook hangen

Misschien zijn we er allemaal wel een beetje aan verslaafd: Facebook. En dus proberen veel gebruikers met regelmaat te stoppen, maar vaak lukt dat niet: binnen een paar weken zijn de meeste afhakers gewoon weer op Facebook te vinden. Wetenschappers hebben nu vier redenen gevonden waarom de meeste Facebookers die stoppen, toch weer terugkeren.

Ze hebben daarvoor gebruik gemaakt van de site 99daysoffreedom.com, waarop mensen kunnen aangeven dat ze voor 99 dagen stoppen met Facebook. De mensen die stoppen veranderen hun profielfoto waarop staat dat ze de komende drie maanden niet meer op Facebook zullen verschijnen. Elke 33 dagen kregen de stoppers een vragenlijst opgestuurd, waarin werd gevraagd of ze nog altijd zijn gestopt en hoe het met hen gaat.

Denken dat je verslaafd bent

Onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University hebben die vragenlijsten eens goed bekeken om vast te stellen waarom we toch steeds weer terugkeren naar Facebook. Want uit de vragenlijsten blijkt: elke 33 dagen werd ongeveer 20 procent van de deelnemers weer actief op Facebook.

Volgens de wetenschappers zijn daar vier redenen voor. Allereerst dachten veel van de terugkeerders dat ze verslaafd waren, terwijl dat niet per se het geval was. Doordat de voormalige Facebookers dachten dat ze niet zonder Facebook konden, keerden ze eerder terug.

Lurkers kunnen makkelijker stoppen

De terugkeerders maakten vaak ook geen gebruik van andere social media, waardoor ze bezig werden gehouden. In het bijzonder als ze niet in een goede stemming waren – een slecht humeur is blijkbaar een trigger om in te loggen op Facebook.

Tot slot waren de afhakers die toch weer begonnen met Facebook benieuwd wat anderen van hen dachten. De gestopte Facebookers die het wel 99 dagen volhielden, waren vaak lurkers die zelf weinig op Facebook posten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hierdoor blijf je toch op Facebook hangen
Sluiten