Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 13 dec 2015

Het klimaatakkoord: wat zijn de afspraken?

Alle deelnemende landen zijn zaterdagavond akkoord gegaan met een bindend klimaatverdrag dat tijdens de Klimaattop in Parijs werd gepresenteerd.

Het klimaatverdrag moet zorgen voor het terugdringen van broeikasgassen en het beheersbaar maken van de opwarming van de aarde. Het akkoord zorgde voor grote blijdschap onder de aanwezigen. Over het akkoord is meer dan vier jaar onderhandeld, door meer dan 190 landen. Maar wat hebben die landen nu eigenlijk afgesproken?

De belangrijkste punten

Het belangrijkste punt uit het akkoord is vooral dat de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden moet komen; het streven is 1,5 graad. Ook moet de uitstoot van broeikasgassen naar beneden. Om de vijf jaar gaan de deelnemende landen om de tafel zitten om te kijken of er afspraken veranderd moeten worden.

Landen

China, de belangrijkste vervuiler ter wereld, heeft beloofd dat de uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2030 op zijn max zit en niet groter wordt. Ook de Verenigde Staten, als tweede grootste vervuiler ter wereld, hebben beloofd dat hun uitstoot tegen 2025 drastisch verminderd is. Europa wil dat de uitstoot van broeikasgassen in hun continent tegen 2030 met 40 procent verminderd is.

Het akkoord van Parijs wordt pas vanaf april door alle VN-staten ondertekend. Voorwaarde is wel dat de 55 landen die verantwoordelijk zijn voor minstens 55% van de broeikasgassen, het akkoord ondertekenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het klimaatakkoord: wat zijn de afspraken?
Sluiten