Els Anker
Els Anker Nieuws 28 dec 2015 / 11:00 uur

Help! Mijn docent is digibeet

Een docent die er niet in slaagt om een YouTube-filmpje te starten of gepruts met een digitaal schoolbord. Eén op de vijf middelbare scholieren vindt dat zijn docenten niet goed met ict om kunnen gaan.

„Sterker nog: vaak weten scholieren beter dan de docent hoe de ict werkt”, aldus LAKS-voorzitter Andrej Josic. „Er gaat veel lestijd verloren omdat leraren niet goed overweg kunnen met moderne leermiddelen.”

Ontevreden

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft daarom het meldpunt Help! Mijn docent is digibeet geopend. Vanaf maandag kunnen scholieren hier terecht met klachten over de ict-vaardigheden van hun leraren.

Volgens de voorzitter is het aantal ontevreden scholieren „veel te hoog”. Uit de LAKS-monitor van 2014 blijkt dat minder dan de helft van de ondervraagde scholieren aangeeft dat zij tevreden zijn over de mate waarin docenten omgaan met ict.

Bijspijkeren

„Docenten maakt steeds meer gebruik van digitale middelen. Dat is goed, maar er moet wel op een juiste manier gebruik van worden gemaakt,” aldus Josic.

De klachten die binnenkomen bij het meldpunt worden gebundeld en uiteindelijk aangeboden aan schoolbesturen en lerarenopleidingen. „De nieuwe generatie docenten krijgt al les over ict. Wij richten ons voornamelijk op de groep oudere docenten die dit in mindere mate onder de knie hebben en hopen dat zij zich laten bijspijkeren", zegt Josic. „Dat komt uiteindelijk de kwaliteit van de lessen ten goede."

Gevorderd

Toch denken leraren zelf heel anders over hun computervaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek van Kennisnet, de organisatie voor ict en onderwijs. 90 procent vindt zichzelf ‘gevorderd’ in basisvaardigheden zoals internetten.

Daar is het merendeel van de scholieren het dus niet mee eens. „Leerlingen komen vijf dagen per week in aanraking met de ict-vaardigheden van hun docent. Deze generatie weet precies hoe die moderne leermiddelen worden gebruikt en weet ook het beste wat er mis gaat met ict op school”, aldus Josic.

Het meldpunt blijft het eerste kwartaal van 2016 geopend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Help! Mijn docent is digibeet
Sluiten