Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 19 dec 2015 / 16:10 uur

Groot succes: project Turkse jongeren helpen ouderen

Al een aantal jaar nemen twaalf Turkse jongeren elke vrijdagmiddag een bezoekje aan hun ‘adoptieoma of –opa’ in het Leidse verzorginghuis in Haagwijk. Met die bezoekjes halen ze ouderen uit hun isolement en dat is weer onderdeel van het project Omalief van Mustafa Kus. Het is zo succesvol dat jongeren er binnenkort ook in Amersfoort en Arnhem mee aan de slag gaan. Zo schrijft NOS.

Inmiddels gaan dus zo’n twaalf Turkse jongeren langs bij de ouderen. Ze maken een praatje met ze of gaan een stukje met ze wandelen in de tuin van het verzorgingstehuis. Omalief moet onder meer radicalisering tegengaan. Niet alleen bij de jongeren, maar ook bij de ouderen.

Noodzaak

Initiatiefnemer Kus is dan ook tevreden met wat het project teweeg brengt. „Het project haalt de scherpe randjes van de vooroordelen." Hij vindt het project zelfs een noodzaak voor de samenleving, omdat het iets positiefs doet voor alle mensen die erbij betrokken zijn. „Met het project zien de ouderen en de jongeren dat ze met iets moois en menselijks bezig zijn”, vertelt Kus.

Niet altijd makkelijk

Want het is niet altijd makkelijk voor bijvoorbeeld de jongeren om een band met een ‘adoptieoma of –opa’ op te bouwen, ondanks dat Turkse jongeren volgens Kus meer respect voor ouderen hebben dan andere jongeren door de cultuur waarin ze opgevoed zijn. Dat ondervond ook Berat, een van de jongeren die een man bezoekt die dement is. „Dat was even schrikken. Ik was hier namelijk om een band te creëren en het was niet zo makkelijk om ermee door te gaan", vertelt Berat. Maar toen besefte hij zich dat juist deze ouderen gezelschap goed kunnen gebruiken en zette hij door.

Kus’ project heeft zoveel naamsbekendheid gekregen waardoor hij begin deze maand aan de jaarlijkse uitblinkerslunch zat met onder ander andere het koninklijke echtpaar. Dit vond hij zo’n grote eer en het voelde voor de initiatiefnemer „als de dag dat hij als volwaardig lid van het Nederlandse volk werd geaccepteerd”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groot succes: project Turkse jongeren helpen ouderen
Sluiten