Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 20 dec 2015 / 16:47 uur

Gratis tasje in winkel kost straks 58 euro per jaar

Alleen de kerstinkopen verdwijnen er nog in, maar daarna is het gebeurd: vanaf 1 januari geldt een verbod op de uitgifte van gratis plastic tassen door winkeliers. 26 miljoen kilo aan plastic tasjes gooien Nederlanders jaarlijks weg. Dat mag wel een onsje minder vindt het Europees Parlement.

4 miljard tasjes

Een Nederlander gooit ieder jaar 1,4 tot 1,6 kilo aan plastic tassen bij het gescheiden plastic- en restafval. Milieu Centraal schat dat mensen gemiddeld per week vier tot vijf plastic tassen gebruiken.

„Dat zijn per jaar ruim 230 plastic tassen die vaak maar eenmalig worden gebruikt”, aldus de organisatie die adviseert over energie en milieu. „Dit is bijna 4 miljard tasjes per jaar voor heel Nederland.”

Zo’n 58 euro per jaar gaat het jaarlijks kosten als mensen voor alle gratis tasjes die ze nu krijgen de richtprijs van 25 eurocent die de overheid geeft, zouden gaan betalen. De winkelier mag uiteindelijk zelf bepalen hoeveel een tasje kost. „Uit een proef van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken blijkt dat als consumenten moeten betalen het gebruik met 48 tot 77 procent kan verminderen”, aldus Milieu Centraal.

Papieren zak

Ook voor tassen met een groen imago, zoals van bioplastic of composteerbaar plastic, moet vanaf 1 januari betaald worden. Papieren zakken mogen gratis worden verstrekt, maar ook hier is Milieu Centraal niet al te blij mee.

De milieu-impact van een papieren tas ligt volgens de organisatie zo’n 3 tot 10 keer hoger dan die van een plastic tas. Dit komt doordat papier minder lang meegaat en er meer kilo papier nodig is om dezelfde draagkracht te bereiken. „Kanttekening hierbij is wel dat de bijdrage van (plastic) tasjes aan het zwerfafval, en daarmee milieuproblemen als de plastic soep, niet meegenomen is in de berekening.”

Het Europees Parlement heeft dit jaar besloten dat in heel Europa de hoeveelheid plastic moet verminderen.

Reageer op artikel:
Gratis tasje in winkel kost straks 58 euro per jaar
Sluiten