Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 16 dec 2015 / 20:52 uur

Gemeentehuis ontruimd na rellen om azc Geldermalsen

Bij het gemeentehuis van Geldermalsen waar een vergadering gaande was over de de komst van een asielzoekerscentrum, zijn woensdagavond rellen uitgebroken. Als gevolg hiervan is het gemeentehuis ontruimd.

De raadsleden zijn overgebracht naar het politiebureau. Daar zouden de raadsleden en andere aanwezigen inmiddels veilig zijn aangekomen.

‘Ongehoord’

Burgemeester Miranda de Vries laat via Twitter weten dat iedereen in veiligheid is gebracht. Ook uit ze haar teleurstelling: „Iedereen uit de raadszaal is veilig. En dan zeggen mensen bang te zijn voor asielzoekers. Ben in- en in verdrietig”, aldus de burgemeester. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff noemt de ‘ongeregeldheden’ „ongehoord." „Als je je mening wil uiten is daar alle ruimte voor. Dat ga je niet doen door met vuurwerk te gooien."

Bekijk hieronder de beelden van de ontruiming van de raadzaal door Omroep Gelderland (vanaf 2.20):

Op Twitter verschijnen foto’s en filmpjes van een menigte die hekken omver gooit bij het gemeentehuis.

Charge politie

Rond het gemeentehuis had zich een menigte verzameld. Een aantal betogers vernielden de hekken rond het pand. De politie voerde een charge uit en trok zich vervolgens terug in het overheidsgebouw, aldus een ooggetuige.

De onruststokers gooiden met vuurwerk naar de politie. Ook werd er vuurwerk naar binnen gegooid. Volgens een ooggetuige liepen tussen de bewoners van Geldermalsen „hooligan-achtige types” die nu amok maken.

Protestmars

Eerder op de avond hielden enkele honderden inwoners van Geldermalsen een protestmars. De optocht begon in de wijk waar het asielcentrum voor 1500 vluchtelingen moet komen en eindigde bij het gemeentehuis, waar woensdagavond een vergadering is over het azc.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gemeentehuis ontruimd na rellen om azc Geldermalsen
Sluiten