Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 7 dec 2015 / 15:11 uur

Gelekte documenten tonen plannen IS voor kalifaat

Een bijzondere vondst voor The Guardian. De krant heeft de hand weten te leggen op geheime documenten van IS, waarin het ontwerp voor de de ideale Islamitische Staat uiteengezet wordt.

Communistisch

In de documenten wordt een staat omschreven die Irak en Syrië overlapt. Er is zelfs een handleiding voor het opzetten van een overheid en een economisch beleid. Ook aan gezondheidszorg, banen en onderwijs is gedacht. Het ontwerp van een zelfvoorzienende maatschappij doet volgens de krant denken aan communistische overheden uit de 20e eeuw.

Krijgsmacht

Naast de ‘normale’ onderdelen van een staat wil IS ook trainingskampen opzetten, zowel voor volwassen soldaten als voor kindsoldaten. Volgens The Guardian is de beschreven krijgsmacht veel beter ontwikkeld dan die van Al Qaeda, in de tijd dat die de aanslagen op het World Trade Center in New York planden.

Anoniem

De documenten zijn waarschijnlijk geschreven tussen juni en oktober vorig jaar, nadat Abu Bakr al-Baghdadi het kalifaat had uitgeroepen. De auteur zou een Egyptenaar zijn, genaamd Abu Abdullah. The Guardian heeft de documenten gekregen van twee anonieme bronnen, die IS-documenten aan het grote publiek beschikbaar willen maken.

Onderschatten

Volgens experts zijn de documenten het bewijs dat IS niet alleen uit is op eeuwig oorlog voeren, maar ook op het stichten van een echte staat. „We zouden IS in het Westen weleens dramatisch kunnen onderschatten als we ze blijven zien als psychopathische moordenaars", aldus een Amerikaanse oud-generaal die de strijd tegen IS leidde.

Calculerend

„Ze zijn niet enkel irrationele, bloeddorstige fanatiekelingen", voegt een onderzoeker daaraan toe. „IS is een zeer calculerende politieke organisatie met een weldoordacht plan."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gelekte documenten tonen plannen IS voor kalifaat
Sluiten