Els Anker
Els Anker Nieuws 14 dec 2015 / 15:32 uur

Felle kritiek op plan shoppen in studievakken

De oppositie heeft stevige kritiek op het plan van de coalitiepartijen om studenten alleen collegegeld te laten betalen voor de vakken die ze in dat jaar volgen.

Ze noemen het een ‘supermarktmodel’ waarin studenten kunnen shoppen in de vakken die ze leuk vinden. De samenhang is dan zoek.

Risico’s

Bovendien kleven er volgens SP, CDA, D66 en SGP grote risico’s aan de andere manier van financiering van de universiteit of hogeschool die het gevolg is van het plan. De instellingen krijgen dan voortaan ook geld per behaald studiepunt en niet meer een bedrag per ingeschreven student.

„Het klinkt op het eerste oog sympathiek voor studenten, maar de grote angel is de perverse prikkel daaronder voor het onderwijs. Dit is het summum van rendementsdenken”, zei D66-Kamerlid Paul van Meenen maandag tijdens een debat over de toekomst van het hoger onderwijs.

Experimenteren

VVD en PvdA hebben samen met de landelijke studentenvakbond LSVb en de Universiteit van Amsterdam (UvA) een plan ontwikkeld dat ze in de Tweede Kamer voorlegden aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Ze willen een experiment houden op de UvA en de Hogeschool van Amsterdam.

Voorzitter van de studentenvakbond Stefan Wirken: „Bij een voetbalclub kan je een seizoenskaart kopen voor alle wedstrijden, maar ook een los kaartje als je maar één of een paar wedstrijden wilt volgen. In het hoger onderwijs moet dat ook kunnen. Studenten die een bestuursjaar of stage doen, kunnen niet alle vakken volgen.”

Star systeem

De flexibiliteit is volgens de initiatiefnemers nodig, omdat het systeem te star is. Veel studenten willen tegenwoordig meer ruimte om zich te ontwikkelen naast hun studie. Ze willen die bijvoorbeeld combineren met werk, een andere studie, bestuursactiviteiten, een eigen bedrijfje of zorg voor naasten.

Het huidige systeem gaat echter uit van één type student en dat is niet goed voor de toekomst, vinden ze. „De financiering van het onderwijs moet de ambities van studenten mogelijk maken, niet beknotten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Felle kritiek op plan shoppen in studievakken
Sluiten