Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 6 dec 2015 / 14:00 uur

Er valt nogal wat te klagen over fietspaden

Nederlanders hebben nogal wat te klagen over de fietspaden. En dat is niet ten onrechte. Naar schatting zijn er jaarlijks zo’n 23.000 fietsongevallen die te wijten zijn aan een slechte infrastructuur, zo meldt de Fietsersbond.

Het regent dan ook klachten op een speciale website die de bond in Utrecht opende. Duizenden fietsers klagen daarop steen en been over allerlei vreemdsoortige, irritante, of ronduit gevaarlijke situaties. „Achter Sint Pieter is alleen voor bestemmingsverkeer toegankelijk, maar ik kom er elke dag auto’s tegen die zich daar niets van aantrekken. De weg is echter heel smal. Een beweegbaar paaltje zou een oplossing zijn”, is zo’n klacht.

En over de route naar de stalling bij de Jaarbeurs: „De fietser moet dat smalle stuk delen met grote vrachtwagens en bussen en ander verkeer, wat nogal onveilig is.”

View post on imgur.com

Rare borden

Niet echt gevaarlijk, maar wel erg vreemd zijn enkele borden voor fietsers in Rotterdam. Daar denkt de gemeente kennelijk dat de inwoners nogal lange nekken hebben, of een zadel op drie meter hoogte.

Bekend geval, maar daarom zeker geen mindere irritatiebron, is het fietspaaltje. Tienduizenden staan er in ons land en eigenlijk zijn ze ervoor bedoeld om het fietsen veiliger te maken. Maar ze veroorzaken ook juist veel ongelukken, omdat ze op dermate onhandige plaatsen zijn neergezet dat fietsers er tegenaan rijden. Daarom worden er de komende tijd in totaal weer zo’n tienduizend verwijderd.

Boomwortels

Maar ook boomwortels die onder fietspaden groeien, smalle stroken en verkeerd afgestelde verkeerslichten zijn veel fietsers een doorn in het oog. Veel verkeerslichten staan nog afgesteld op verouderde verkeerssituaties, waardoor mensen nu nodeloos voor rood staan te wachten. En dat leidt weer tot fietsers die het stoplicht negeren.

Fietsers kunnen nu helpen om er iets aan te doen. „De stoeprand waar men steeds onderuit gaat of dat paaltje dat ineens opduikt, kunnen gemeld worden op de website”, laat de Utrechtse Fietsersbond weten. Na inventarisatie van alle klachten, zal de bond actie ondernemen om hachelijke situaties aan te laten pakken door de gemeente.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Er valt nogal wat te klagen over fietspaden
Sluiten