Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 15 dec 2015

Eis: levenslang voor ‘Nederlandse’ dodenpiloot Poch

Het Openbaar Ministerie in Argentinië heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch. De piloot zou vluchten hebben gevolgen waarbij tegenstanders van het regime dat in de jaren 70 en 80 in Argentinië regeerde uit het vliegtuig werden gegooid.

Poch staat terecht in een groot proces dat over die vluchten gaat. Tegen 52 verdachten is levenslang geëist, waaronder dus Julian Poch, melden advocaten van de piloot aan NRC. De voormalig piloot werd in 2009 gearresteerd nadat hij zijn laatste vlucht als gezagvoerder bij Transavia achter de rug had.

Bekentenis op etentje

De Argentijnse justitie zat achter Poch aan nadat zijn Nederlandse collega’s een verklaring tegen hem hadden afgelegd. Poch zou in 2003 bij een etentje hebben gezegd dat hij bij de dodenvluchten was betrokken. Het Nederlandse OM gaf die informatie in 2008 door aan Argentinië.

Poch ontkent dat hij aan de moordpartij heeft deelgenomen en beweert dat hij niet kan vliegen in de vliegtuigen die voor de dodenvluchten werden gebruikt. Maar de Argentijnse justitie zegt dat er documenten zijn waaruit blijkt dat Poch wel in deze toestellen kon vliegen.

De uitspraak in de zaak wordt in de zomer verwacht. Voor die tijd komen de advocaten van de slachtoffers en de verdachten nog aan het woord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eis: levenslang voor ‘Nederlandse’ dodenpiloot Poch
Sluiten