Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 9 dec 2015 / 15:28 uur

Duizenden vingertoppen sneuvelen door botte messen

Voor alle amateurkoks die met de feestdagen in het vizier weer wilde plannen hebben voor luxe zesgangendiners: slijp de messen!

Niet een scherp mes, maar een bot mes vormt namelijk een groot gevaar in de keuken. Jaarlijks worden er zo’n zesduizend vingertopjes afgesneden bij professionele koks in de horeca. Laat staan wat er in de huiskamers allemaal nog voor bloederige taferelen plaatsvinden.

Het Koksgilde, de grootste beroepsvereniging van foodprofessionals in Nederland, roept alle koks en hobbyisten dan ook op om hun messen scherp te houden.

„Een goed en scherp mes is het belangrijkste gereedschap van een kok”, benadrukt Hans Everse, voorzitter van het Koksgilde. „Zeker met de naderende drukte van de feestdagen is het verstandig om je messen scherp te houden.” Jaarlijks gebeuren er in de horeca 12.000 bedrijfsongevallen. In de helft van de gevallen gaat het om snijincidenten, te wijten aan botte messen, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsongevallen.

Logisch

Het klinkt misschien gek dat juist een bot mes verantwoordelijk is voor meer ongevallen in de keuken, maar het is eigenlijk heel logisch. „Door de botte messen moeten koks veel meer kracht gebruiken om door hun producten heen te komen”, aldus Jeffrey Passieux van de Mobiele Hollandse Slijpservice in Amsterdam. „Juist dan is het gevaar van uitschieten het grootst. Een scherp mes glijdt daarentegen vloeiend door je producten. Natuurlijk willen we vlees of vis op het kerstmenu, maar wel graag zonder de vingertopjes van de kok.”

Een bot mes is niet alleen gevaarlijk volgens de Noord-Hollandse messenexpert. Het scheurt en kneust ook de producten waardoor de structuur beschadigt en sappen verloren gaan. „Dit gaat ten koste van smaak, houdbaarheid en kwaliteit”, verklaart hij. „Natuurlijk is ook een scherp mes niet zonder gevaar. Maar doordat je meer controle hebt, is het risico op ongelukken veel kleiner. Bijkomend voordeel is dat een snijwond van een scherp mes sneller en beter geneest”, aldus Passieux.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duizenden vingertoppen sneuvelen door botte messen
Sluiten