Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Duitse prediker vast om werven militanten

In Duitsland is een islamitische prediker opgepakt wegens het werven van strijders voor een militante groepering in Syrië. Ook zou hij militaire uitrusting hebben ingekocht en geleverd, meldde de Duitse justitie.

De 35-jarige Sven Lau, die opereerde in de regio van Düsseldorf, heeft vermoedelijk al twee strijders weten te ronselen. De verdachte is lid van een salafistische groep die volgens de officier van justitie de terreurorganisatie Islamitische Staat ondersteunt.

De groep opereerde onder het mom van het verstrekken van humanitaire hulp om menselijk lijden tegen te gaan. Maar justitie zegt dat de salafistische predikers geweld verheerlijken en jongemannen laten radicaliseren.

Islamitische Staat

De verdachte is lid van een groep die volgens de officier van justitie de terreurorganisatie Islamitische Staat ondersteunt en opereert onder het mom van het tegengaan van menselijk lijden. Justitie zegt dat de predikers van de salafistische groep echter geweld verheerlijken en jongemannen laten radicaliseren.

Kalasjnikov

Op video’s op internet is Lau in 2013 in het oorlogsgebied in Syrië te zien. Ook poseert hij op een foto met een kalasjnikov op een pantservoertuig. Hijzelf beweerde daar voor humanitaire doeleinden te zijn geweest. Dat hij met terroristen onder een hoedje speelde, heeft hij altijd verre van zich geworpen.

Zijn paspoort was door de Duitse autoriteiten al ingetrokken. Lau ging daartegen in beroep, maar verloor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duitse prediker vast om werven militanten
Sluiten