Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 20 dec 2015 / 22:36 uur

Duitse docenten willen Mein Kampf in lesstof

Duitse leraren denken dat citaten uit een nieuwe uitgave van Mein Kampf opnemen in de lesstof misschien zou kunnen helpen in de strijd tegen het extremisme.

Er zijn oproepen gedaan door een vakbond van Duitse docenten om Mein Kampf van Adolf Hitler te gebruiken in het onderwijs. Het boek zou volgens hun moeten worden onderwezen op middelbare scholen, aan kinderen vanaf zestien jaar, om hen te weerhouden van rassenhaat. ,,Leraren moeten niet wegblijven van de meest ongemakkelijke passages, omdat jongeren zich vaak juist aangetrokken voelen tot verboden materiaal”, zegt hoofd van de vereniging, Josef Kraus.

Sommige politici staan open voor het plan. Zo meldt de woordvoerder van het onderwijsbeleid in Duitsland dat hij vindt dat Mein Kampf een verschrikkelijk en monsterlijk boek is. ,,Maar het is de taak van het moderne onderwijs om dit antisemitische, onmenselijke, polemische pamflet en propaganda uit te leggen aan leerlingen door voldoende gekwalificeerde leraren.”

Auteursrechten

De auteursrechten van Mein Kampf, dat gekenmerkt wordt door de hatelijke, antisemitische tirades van Hitler, vervallen in januari 2016. Het boek mag dan herdrukt worden, indien voorzien van zo’n 3500 academische voetnoten die verwerkt zijn in de originele teksten van Hitler. De wetenschappers die deze noten schreven, hebben als uitgangspunt dat geen enkele pagina de oorspronkelijke woorden van Hitler mag tonen zonder de notities. Op dit moment zijn herdrukken in Duitsland nog verboden, hoewel Duitsers de originele exemplaren wel in bezit mogen hebben. Daar zijn er zo’n twaalf miljoen van in omgang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitse docenten willen Mein Kampf in lesstof
Sluiten