Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 1 dec 2015 / 15:00 uur

Bussemaker: doe aangifte tegen rector IUR

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs hoopt dat mensen aangifte doen tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). Ahmet Akgündüz Is omstreden omdat hij in het openbaar hatelijke dingen over Koerden, joden en homoseksuelen zegt.

Dit zei de minister tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer, waarin de VVD haar ondervroeg over de omstreden rector. Zelf kan ze geen aangifte doen, omdat ze niet direct benadeeld is door de uitlatingen van Akgündüz.

Onacceptabel

Wel vindt ze de uitlatingen van Akgündüz onacceptabel en ongewenst, omdat ze in strijd zijn met de Nederlandse normen en waarden. Zo twitterde hij vorige week nog over de moord op een Turkse mensenrechtenadvocaat: ‘wie leeft door zwaard, sterft door zwaard’.

Verantwoordelijkheid

Volgens Bussemaker heeft een rector als boegbeeld wel veel academische vrijheid, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Ze heeft het bestuur van de universiteit meerdere malen aangesproken op het gedrag van Akgündüz, maar de man gaat er gewoon mee door. Dat maakt dat de minister het vertrouwen in Akgündüz en het bestuur kwijt is.

Wet

De universiteit staat bekend als een kwalitatief goede school, dus het intrekken van de accreditatie is geen optie. Daarom wil een grote kamermeerderheid het over een andere boeg gooien. Bussemaker werkt aan een wet die het mogelijk maakt om universiteiten te sluiten als ze zich niet ‘aan hun maatschappelijke opdracht houden’.

Reageer op artikel:
Bussemaker: doe aangifte tegen rector IUR
Sluiten