Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Brein achter drugsmarktplaats ontmaskerd met Google

Ross Ulbricht, de man die is tot levenslang is veroordeeld omdat hij de grote man achter de online drugsmarktplaats Silk Road was, is gevonden met een paar simpele zoekopdrachten op Google.

Via Silk Road kon anoniem worden gehandeld in bijvoorbeeld drugs. De beheerders hadden allerlei voorzorgsmaatregelen genomen om het de politie zo moeilijk mogelijk te maken: de site kon alleen worden bereikt via het TOR-netwerk, waarmee je min of meer anoniem kunt internetten. Betalingen gingen via Bitcoin, en de beheerder opereerde onder een nickname: Dread Pirate Roberts.

Ouderwets recherchewerk

Het was lange tijd onduidelijk wie Dread Pirate Roberts was. Tot Gary Alford, een medewerker van de Amerikaanse Belastingdienst, een paar simpele zoekopdrachten op Google intikte. ,,Ik heb niet veel verstand van techniek, maar ik dacht: Het is niet zo ingewikkeld, dit is gewoon een gast achter een computer”, zegt hij tegen The New York Times. ,,In technische onderzoeken denken mensen vaak dat ze te goed zijn om ouderwets recherchewerk te doen. Maar dat werkt nog steeds.”

Alford zocht simpelweg op Silk Road op Google, en gebruikte de Geavanceerd Zoeken-optie om berichten van voor een bepaalde datum te krijgen. Op die manier verzamelde hij alle berichten over Silk Road, toen de marktplaats nog niet zo bekend was. Eén van de berichten was van ene Altoid, die op een forum tipte om Silk Road te gebruiken. Alford dacht dat deze Altoid er zo vroeg bij was, dat die wel iets met Silk Road te maken moest hebben.

Fan van Ron Paul

Hij ging vervolgens door alle berichten die Altoid had geschreven. Eén bericht was bijzonder interessant: Altoid had dat verwijderd, maar het werd geciteerd in een andere forumpost. Daarin stond het e-mailadres van Altoid: [email protected]. Deze Ross Ulbricht bleek heel wat overeenkomsten te hebben met Dread Pirate Roberts, bleek uit een nieuwe zoekopdracht op Google: een jonge man die in Texas woont, en fan is van de politicus Ron Paul.

De bazen van Alford geloofden niet dat Ross Ulbricht echt Dread Pirate Roberts was. Het duurde drie maanden voordat Alford hen had overtuigd. Daarop werd Ulbricht alsnog opgepakt. Hij is inmiddels veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Brein achter drugsmarktplaats ontmaskerd met Google
Sluiten