Job Halkes
Job Halkes Nieuws 29 dec 2015 / 14:00 uur

Boswachter: Pas op voor actieve teken

Niet alleen vlinders en bloemen profiteren van de zachte winter, ook teken varen er wel bij. Boswachter Thomas van der Es, die actief is in de Biesbosch, waarschuwt daarom bezoekers van bossen. De beestjes die de ziekte van Lyme kunnen overdragen zijn nog erg actief, maar bezoekers houden er nauwelijks rekening mee.

„Ook eind december zijn er veel volwassen teken die via broekspijpen, sokken en schoenen op je lichaam kruipen”, aldus Van der Es tegenover de regionale omroep RTV Rijnmond. Doordat de temperaturen nog steeds hoog zijn, leggen de teken eitjes, verzamelen ze bloed en kunnen de larven eropuit. Als de temperatuur daalt, worden de beestjes minder actief en bij echte vrieskou gaan ze zelfs dood.

Maar de kans dat het de komende tijd echt stevig gaat vriezen, is volgens de voorspellingen niet groot. Het advies is daarom om goed op te letten als je door de bossen gaat wandelen.

Reageer op artikel:
Boswachter: Pas op voor actieve teken
Sluiten