Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Nieuws 21 dec 2015 / 20:45 uur

Boeven vangen met verkeerscontrole verboden

Het lijkt de perfecte manier om boeven te vangen: een verkeerscontrole inzetten om gajes in het gevang te krijgen. Maar dat kan niet door de beugel, bepaalde het gerechtshof in Amsterdam maandag in een principiële uitspraak. Een verdachte is daarbij vrijgesproken.

Tijdens een zogenoemde dynamische verkeerscontrole werd een kilo wiet in de auto van de verdachte gevonden. De transporteur werd vervolgd, maar het hof vindt dat misbruik van recht. Daarom geldt de wietvondst niet als bewijs.

Bij een ‘dynamische verkeerscontrole’ zoekt de politie naar mogelijke criminelen. Ziet de politie een ‘verdachte’ auto, dan wordt die gevolgd door politie in burger. Vervolgens laten agenten in uniform de wagen stoppen onder het mom van een verkeerscontrole. In werkelijkheid wordt dan informatie over inzittenden en hun eventuele criminele achtergrond nagetrokken.

Onrechtmatig

Het hof oordeelt nu dat controlebevoegdheden uit de Wegenverkeerswet gebruiken voor een heel ander doel onrechtmatig is. „Het is de politie namelijk te doen om opsporingsactiviteiten zonder dat er enige verdenking van een gepleegd strafbaar feit is. Daarmee maakt de politie zich schuldig aan schending van een fundamenteel rechtsbeginsel."

Het hof stelt dat de dynamische verkeerscontrole op structurele schaal wordt ingezet. Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat het de uitspraak gaat bestuderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Boeven vangen met verkeerscontrole verboden
Sluiten