Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 22 dec 2015 / 16:29 uur

Babyboom op de Wadden

Er is een ware babyboom gaande bij de grijze zeehonden op de Wadden. Ruim voor de kerstdagen zijn 55 pups geboren op het onbewoonde eiland Griend. Nooit eerder werden er zoveel geteld en ook nooit zo vroeg in het seizoen.

Vorig jaar telden onderzoekers van Imares Wageningen bij hun jaarlijkse telling 38 zeehonden pups. Een jaar eerder waren dit er 40.

In 2008 brachten de grijze zeehonden voor het eerst jongen groot op Griend. Sindsdien komen de dieren jaarlijks terug. „Griend lijkt een perfect gebied voor grijze zeehonden”, zegt Natuurmonumenten. „Omdat er geen mensen mogen komen, is het er altijd rustig. Bovendien liggen er duintjes die zo hoog zijn dat ze zelfs bij hoge vloeden boven het water uitsteken.”

Vroege geboorte

Grijze zeehonden in de Waddenzee lijken steeds eerder in de winter hun jongen te krijgen, constateren de onderzoekers van Imares. Vroeger werden de eerste pups midden december gezien, nu is dat vaak al eind november. Dertig jaar geleden was dit zelfs begin januari. De oorzaak hiervan wordt onderzocht, maar wellicht spelen goede voedingsomstandigheden een rol.

Per worp krijgt het vrouwtje één jong. Bij de geboorte heeft het jong een witte vacht, die na zo’n twee à drie weken weer verdwijnt. De vacht beschermt goed tegen de kou, maar maakt het zwemmen lastig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Babyboom op de Wadden
Sluiten