Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Amerikaanse politie schoot bijna 1000 mensen dood

Het deed het afgelopen jaar heel wat stof opwaaien: de doden die vallen door politiekogels in de Verenigde Staten. In 2015 schoten Amerikaanse agenten op 965 personen die daarop aan hun verwondingen overleden. Volgens The Washington Post gaat het in de meeste gevallen om gewapende personen, vluchtende verdachten of verwarde mensen.

Het afgelopen jaar ontstonden flinke rellen bij meerdere protesten tegen het politiegeweld. Onder meer in de Amerikaanse stad St Louis liep een protest uit de hand, dat was ontstaan nadat een zwarte jongen was doodgeschoten door de politie. De demonstranten gooiden stenen en flessen naar de politie. Eerder liep het in Baltimore al flink uit de hand.

Taser en vuurwapen

Vaak was de aanleiding van de protesten dat een witte politieman een zwarte, ongewapende man had doodgeschoten. Uit de inventarisatie van The Washington Post blijkt ongeveer veertig procent van de door de politie omgebrachte personen een zwarte persoon is. In vier procent van de gevallen was het slachtoffer ongewapend én werd hij of zij door een blanke agent om het leven gebracht.
De schietpartijen worden steeds vaker door bodycams van de politie vastgelegd. Zoals bij de dood van David Kassick, die de politie eerst met een taser beschoten, en toen de man op zijn rug lag nog eens met een vuurwapen in zijn rug schoten. Kassick overleefde dat niet. Bekijk de beelden hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amerikaanse politie schoot bijna 1000 mensen dood
Sluiten