Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 8 dec 2015

Amerika reageert met afkeer op moslimstandpunt Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil de grenzen van de VS sluiten voor alle moslims. Dat heeft hij in een verklaring laten weten. Volgens Trump is het duidelijk dat een groot deel van de moslims Amerika haten, en dus moet het land er alles aan doen om terroristische aanslagen te voorkomen.

Haat

,,We moeten uitzoeken waar deze haat vandaan komt", legt Trump uit. ,,Totdat we in staat zijn dit probleem te begrijpen en de gevaarlijke dreiging die het inhoudt, mag ons land geen slachtoffer zijn van verschrikkelijke aanslagen door mensen die in de jihad geloven en die geen gevoel voor rede en respect hebben voor menselijk leven.”

San Bernadino

Trumps opmerkingen komen nadat vorige week een man en een vrouw in het Californische San Bernardino veertien mensen hadden doodschoten. Een van de daders had zich voor de aanslag als een aanhanger van de terroristische organisatie Islamitische Staat bekendgemaakt. De twee daders waren moslims.

Moslims

De Raad van Amerikaans-Islamitische Relaties (CAIR) maakt zich zorgen om de opmerkingen van Trump. Volgens een woordvoerder is het het doel van IS om de godsdienstvrijheid in Amerika te ondermijnen, en politici gaan daar te kleingeestig mee om. ,,Sommige kandidaten werken IS in de hand, opzettelijk of bewust. Ze verdelen Amerika in plaats van het te verenigen”, zei Awad. ,,Eigenlijk is er in de VS geen religieus conflict, maar wel een ideologisch. De VS moeten bang zijn van onwetendheid, niet moslims.”

Politici

De verklaring van Trump leidde tot veel geschokte reacties, zowel vanuit de Amerikaanse politiek als op social media. Volgens voormalig vice-president Dick Cheney gaat het standpunt van Trump in ,,tegen alles waar we als land voor staan". Ook de andere presidentskandidaten veroordelen de verklaring van Trump. Zo noemt de democratische kandidaat Bernie Sanders het een zwakte om xenofobie de natie te laten verdelen. Volgens Hilary Clinton snapt Trump het simpelweg niet, en maken zijn plannen het land juist minder veilig.

Hitler

Op Twitter spreken ook inwoners uit Amerika en daarbuiten hun verbazing uit over de uitspraken van de presidentskandidaat. Zo wordt Trump zelfs vergeleken met Hitler, omdat zijn afkeer van moslims doet denken aan de jodenhaat tijdens De Tweede Wereldoorlog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amerika reageert met afkeer op moslimstandpunt Trump
Sluiten