Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 dec 2015 / 13:00 uur

Akkoord over nieuwe politie-cao

Een structurele loonsverhoging van 6,5 procent voor politiemedewerkers over de jaren 2015, 2016 en 2017, een eenmalige uitkering van 1000 euro en een hogere vergoeding voor piketdiensten. Dat zijn enkele van de zaken die de politiebonden met minister Ard van der Steur overeen zijn gekomen tijdens de cao-onderhandelingen. Donderdag maakten de politiebonden bekend dat er een onderhandelingsakkoord ligt, dat in januari wordt voorgelegd aan de leden.

Er is ook overeenstemming over een nieuwe collectieve verlofspaarregeling en politiemensen krijgen de mogelijkheid eerder te stoppen met werken dan ‘gewone’ ambtenaren. De plannen om het aantal vrije weekenden te beperken zijn van tafel en ook het afschaffen van de speciale arbeidstijdenregeling voor de politiesector is van de baan. Wapendragende politiemensen krijgen meer training.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft het over „een rechtvaardige en goede cao voor alle politiemedewerkers."

Acties

De onderhandelingen werden begin november hervat nadat ze sinds het voorjaar hadden stilgelegen. Het akkoord komt na maanden van acties door de politiemensen voor onder meer meer loon.

De politiemensen schreven de afgelopen maanden minder boetes uit, rukten niet meer uit bij geen spoed, voerden actie bij de start van de voetbalcompetitie en het begin van de Tour de France in Nederland en kwamen massaal naar een grote demonstratie in Den Haag.

Een eerder bod van het kabinet van een loonsverhoging die ruim 5 procent zou bedragen, werd afgewezen. In die verhoging zat geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, zeiden de politiebonden. Uiteindelijk hebben de bonden zich overigens wel neergelegd bij deze „wisseltruc van het kabinet", melden ze. De 1,4 procent loonsverhoging wordt betaald met arbeidsvoorwaardengeld dat voorheen uitgegeven werd voor pensioenopbouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Akkoord over nieuwe politie-cao
Sluiten