Els Anker
Els Anker Nieuws 16 dec 2015
Leestijd: 3 minuten

9 x alternatieven voor het eeuwige gourmetten

Wat eet jij deze kerst? Hoewel gourmetten ongekend populair blijft tijdens de feestdagen, blijkt er aan veel vlees uit de grote Nederlandse supermarkten een ‘luchtje’ te zitten. Maar wat zijn de alternatieven? Metro zet ze voor je op een rij.

1 Kant-en-klaar kerstdiner
Waarom urenlang in de keuken bivakkeren als het kerstdiner ook gewoon bij je thuis kan worden afgeleverd? Diverse cateraars spelen hier handig op in door kant-en-klare kerstmaaltijden aan te bieden. Je stelt je eigen kerstmenu samen, hoeft de deur niet uit voor boodschappen én bespaart tijdens de feestdagen een hoop tijd.

2 Winterbarbecue
Barbecueën is niet alleen voorbestemd voor de zomer: in de winter kan het net zo leuk zijn. Verwarm bijvoorbeeld een grote pan met glühwein en chocolademelk en zorg voor een vuurkorf (terrasverwarmer of een verzameling dekens kan natuurlijk ook).

Wil je niet al te lang buiten staan, gril dan dunne lapjes vlees zoals hamburgers of speklappen. Ook voorgegaarde producten zijn geschikt, zoals kippenvleugeltjes. Maak de sfeer nog beter door gekleurde verlichting op te hangen. Let op: niet elke barbecue is geschikt voor winterse temperaturen.

3 Spaanse fiësta
De kleine hapjes uit Spanje kunnen uitstekend worden gebruikt voor een feestelijke kerstmaaltijd. Denk bijvoorbeeld eens aan pittige gamba’s, gevulde champignons gemarineerd in witte wijn of bladerdeeghapjes met geitenkaas, walnoot en honing. Hartstikke handig, want er zit altijd wel een gerecht bij dat iedereen lekker vindt.

4 Pizzarette
Met de Italiaanse pizzarette maakt iedereen zélf zijn eigen mini-pizza. Zet wat schaaltjes met ingrediënten klaar en druk met een groot glas rondjes uit het deeg voor de pizzabodem. Je kunt zelf de tomatensaus maken of kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Houd je aan het einde van de avond veel deeg over? Vries het in en gebruik het voor een volgende keer.

5 Spiesgrill
Terug van weggeweest: de elektrische spiesgril. Je rijgt groenten, vlees(vervangers) of vis op een spiesje en prikt deze in een gat. Hoewel de spiesgril niet (meer) in Nederland te verkrijgen is, kun je deze nog volop aanschaffen via buitenlandse websites.

6 Uit eten 2.0
Geen zin om te koken? Grijp de feestdagen aan om eens lekker uit eten te gaan. In Nederland zijn er genoeg restaurants die nét even anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan dineren in het donker of in een luchtballon. Maar er zijn nog meer mogelijkheden: lying dining (liggend dineren) of eten bij verstandelijk beperkten: keuze volop!

7 Potluck
Ben je geen culinaire kerstkok? Vraag dan of je gasten allemaal een gerechtje meenemen. In Amerika wordt dit ook wel potluck of American Party genoemd. Voor de gastheer of –vrouw bespaart dit een hoop kosten en frustraties, aangezien hij/zij niet de hele dag in de keuken hoeft te vertoeven.

Zo’n Amerikaanse fuif vergt echter wel enige voorbereiding vooraf: anders zit je straks met acht stokbroden opgescheept.

8 Raclette
Raclette lijkt op kaasfonduen, maar is het niet. Het gerecht is afkomstig uit Zwitserland en is bij uitstek geschikt voor de feestdagen. De raclette, een ronde kaas, wordt doormidden gesneden en vervolgens op een speciale standaard geplaatst. Daarna zet je de kaas bij een warmtebron, zoals een open haard of ‘racletteverwarmer’.

Als de raclette is gesmolten, schraap je de kaas er met een mesje vanaf (raclette is afgeleid van het Franse woord râcler, dat ‘schrapen’ betekent). Oorspronkelijk eet je het Zwiterse gerecht met aardappels, augurken en zilveruitjes, maar natuurlijk kun je er ook je eigen twist aan geven.

9 Stamppot-special
Oer-Hollands en perfect voor de winter: stamppot. Naast de befaamde stamppotten zoals boerenkool, hutspot, zuurkool en andijvie kun je het assortiment ook uitbreiden: pesto-preistamppot met walnoten bijvoorbeeld, of stamppot met bietjes of zoete aardappel.

Wil je een compleet andere weg inslaan? Maak dan stamppot uit de oven of een Mediterrane ratjetoe. En de rookworst? Die zijn ook in allerlei varianten verkrijgbaar: vegetarisch, mini (ieder een eigen worst), van kip, de ouderwetse van rundvlees of een XXL-exemplaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.