Els Anker
Els Anker Nieuws 29 dec 2015 / 09:14 uur

5x vragen over de VOG

Bedrijven en scholen vragen steeds vaker om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Maar wat is dit precies en wanneer heb je het nodig? 5 vragen.

1 Wat is het?
Een Verklaring Omtrent Gedrag is een bewijs van goed gedrag. Het is een officiële verklaring waaruit blijkt dat je verleden geen bezwaar oplevert voor een nieuwe baan of studie.

2 Wat wordt er onderzocht?
Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Veiligheid en Justitie, onderzoekt of je in het verleden geen strafbare feiten hebt gepleegd. De organisatie kijkt bijvoorbeeld in het Justitieel Documentatie Systeem (JDS), een register waar alle misdrijven en overtredingen worden bijgehouden.

Ook kan Justis gebruik maken van politieregisters of informatie van het Openbaar Ministerie en de Reclassering.

Heb je wel een strafblad? Dan wordt er gekeken of de strafbare feiten een risico kunnen vormen voor het werk dat je gaat doen. Als je bijvoorbeeld betrapt bent met alcohol op achter het stuur, kan dat gevolgen hebben op een baan als taxichauffeur, maar niet op een baan als postbode.

3 Wanneer heb je een VOG nodig?
In sommige beroepen is een verklaring van goed gedrag wettelijk verplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval als je gaat werken met vertrouwelijke gegevens, geld of kinderen.

Ook als je tijdelijk of vrijwilligerswerk gaat doen, kan het voorkomen dat je een VOG nodig hebt.

4 Hoe krijg je het?
Je kunt op drie manieren een VOG aanvragen:

  1. Via de gemeente
  2. Via internet
  3. Rechtstreeks bij Justis (alleen als je niet op de bovengenoemde manieren een VOG kunt aanvragen)

5 Wat kost het?
Als je een VOG aanvraagt via de gemeente betaal je €30,05. Soms vergoedt een werkgever deze kosten, maar dat is hij of zij niet verplicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5x vragen over de VOG
Sluiten