Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 19 nov 2015 / 15:44 uur

‘Zwangere vrouw laat zich te vaak lijdzaam ontslaan’

Een recordaantal meldingen kwam afgelopen week binnen bij het College voor de Rechten van de Mens. Ruim 300 vrouwen meldden binnen een week zwangerschapsdiscriminatie, nadat het College hiervoor een oproep had gedaan.

Contract

In de meeste gevallen werd een tijdelijk contract niet verlengd, nadat de vrouw bekend had gemaakt zwanger te zijn. „Maar vrijwel altijd laten vrouwen het erbij zitten”, zegt Barbara Bos van het College voor de Rechten van de Mens.

„Ze maken er geen zaak van. Denken in sommige gevallen zelfs dat het normaal is en een zwangerschap ook echt vervelend is voor de werkgever. Ze hebben niet in de gaten dat een zwangerschap geen reden mag zijn om het contract niet te verlengen.”

Bewijs

Het College behandelt jaarlijks zo’n 180 discriminatiezaken, een heel klein deel, nog geen tien zaken per jaar gaan over zwangerschapsdiscriminatie. „In sommige gevallen zegt een werkgever letterlijk dat het contract niet wordt verlengd vanwege de zwangerschap, maar vaker wordt er een andere reden gegeven”, zegt Bos.

„Vrouwen denken dan dat ze toch niet kunnen bewijzen dat ze eruit liggen vanwege hun zwangerschap, maar het werkt juist andersom. Als een vrouw vermoedt dat haar zwangerschap een rol speelt bij het niet verlengen van het contract, dan moet de werkgever bewijzen dat dit niet zo is.”

Geen zin in

Veel vrouwen, zeker als zij net een kind hebben gekregen, hebben volgens Bos geen zin om naar de rechter te stappen om een ontslag aan te vechten. Bovendien willen zij vaak niet eens meer voor deze werkgever werken, dus wat valt er te winnen? „Veel”, meent Bos. „Vorig jaar behandelde het College een zaak waarin het constateerde dat er sprake was van zwangerschapsdiscriminatie. Met deze uitspraak is de vrouw naar de rechter gestapt en deze besloot dat de werkgever haar een jaarsalaris moest betalen, omdat zij inkomstenverlies leed.”

Overuren

Met de honderden meldingen en een campagne hoopt Bos dat werknemers zich gaan realiseren dat een vrouw niet benadeeld mag worden, omdat ze zwanger is. „Sinds de oproep draaien we overuren om alle vrouwen die melding doen te voorzien van informatie. Werkgevers, maar ook vrouwen zelf moeten zich bewust worden wat wel en niet mag.”

Een procedure starten bij het College voor de Rechten van de Mens is gratis en laagdrempelig. De uitspraak van het College is overigens niet bindend. Het College bepaalt alleen of er wel of geen sprake is van discriminatie. Met die uitspraak kan een vrouw vervolgens naar de rechter stappen of zelf een schikking treffen met de werkgever.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Zwangere vrouw laat zich te vaak lijdzaam ontslaan’
Sluiten