Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 26 nov 2015 / 08:24 uur

Welke traditie moet op de UNESCO-erfgoedlijst?

Minister van cultuur Jet Bussemaker nomineert woensdagmiddag een Nederlandse traditie voor de UNESCO-lijst met immaterieel erfgoed. Welke Nederlandse traditie dat is vertelt ze om 15:00 uur. Metro ging op onderzoek uit en selecteerde Nederlandse tradities die in onze ogen kans zouden moeten maken op deze lijst terecht te komen.

Nederland tekende in 2012 het zogenaamde UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Onder immaterieel erfgoed worden tradities en rituelen verstaan die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze graag door willen geven aan volgende generaties.

Acht kandidaten:

Eten uit de muur (Febo)

Een vette hap trek je in Nederland uit de muur. De Febo begon in 1942 als brood- en banketbakker. De bakkerswinkel groeide uit tot automatiek, waar oprichter Johan de Borst zelfgemaakte kroketten verkocht.

Die kroketten zijn bij de Febo nog altijd verkrijgbaar. Je trekt ze doodeenvoudig uit de muur. De verkoop via een automatiek was oorspronkelijk een internationaal fenomeen, maar overleefde vooral in Nederland.

Sinterklaas

Hoewel het kinderfeest Sinterklaas de laatste jaren voer is voor stevige discussie, mag deze traditie niet in de lijst ontbreken. De Goedheiligman komt in november aan in Nederland. Zijn verblijf in Nederland eindigt op 5 december met pakjesavond.

Tijdens het verblijf van Sinterklaas in Nederland mogen kinderen hun schoen zetten en op 5 december gaat de Goedheiligman met zijn Pieten langs de Nederlandse huishoudens om cadeautjes rond te brengen.

Haring happen

Wanneer Nederlanders een haring eten, doen ze dat op een geheel eigen manier. Bij het haring happen wordt de vis eerst in fijngesneden ui gedoopt, vastgehouden aan de staart en vervolgens uit de hand opgegeten. Heerlijk!

De haringhapper begint met het eten van de haring aan de kant waar de haringkop heeft gezeten.

Spijkerpoepen

Het spijkerpoepen is een oud-Hollandse bezigheid waarvoor een stuk touw, een spijker en een fles nodig zijn. De spijker wordt aan het touw vastgebonden, het touw wordt aan de broek van de speler bevestigd en die moet vervolgens de spijker in de fles zien te krijgen.

Een oud-Hollands spelletje dat bij verschillende evenementen nog steeds wordt gedaan en wellicht een traditie die we door willen geven aan onze kinderen.

Koningsdag

Op Koningsdag (voorheen Koninginnedag) wordt feest gevierd ter ere van het staatshoofd. Op deze dag brengt het staatshoofd een ceremonieel bezoek aan een of meerdere gemeenten in het land.

Verder zijn op deze dag overal in het land vrijmarkten. Een dag die Nederlanders mogelijk graag op de UNESCO-lijst willen hebben?!

Sail

Sail is een maritiem evenement in de hoofdstad van ons land, dat elke 5 jaar wordt gehouden. Het evenement duurt meerdere dagen en werd in 2015 voor het laatst gehouden.

De eerste keer dat het evenement werd gehouden was in augustus 1975, ter ere van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam. Dat was zo’n succes dat werd besloten om het evenement in 1980 weer te organiseren.

Een traditie die Nederlanders wellicht in ere willen houden?

Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld. Het evenement start op de derde dinsdag in juli en wordt gehouden sinds 1909. Deelnemers lopen vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer.

Het evenement trekt jaarlijks tienduizenden deelnemers en even zoveel toeschouwers.

Nieuwjaarsduik

Sommige Nederlanders luiden het nieuwe jaar in met een nieuwjaarsduik. De officiële nieuwjaarsduik vindt jaarlijks plaats in Scheveningen, maar ook op verschillende andere plekken wordt zo’n duik gedaan.

De nieuwjaarsduik komt ook in andere landen voor, maar nergens zijn zoveel nieuwjaarsduikplekken en deelnemers als in Nederland.

https://www.youtube.com/watch?v=MvnaOKlEXNg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welke traditie moet op de UNESCO-erfgoedlijst?
Sluiten