Vluchtelingenprotest om gebrek aan tv en privacy
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F11%2F308d14be985f0a0327d61a97adcf277d-1447336505.jpg)
Een nieuwe opvanglocatie in Den Haag valt niet in goede aarde bij de nieuwe bewoners. De noodopvang in het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag valt behoorlijk tegen, zo bleek bij aankomst.
Buiten slapen
Een groepje van dertig Eritreeërs sliep woensdag op donderdag zelfs buiten omdat de kamers hen niet aanstaat.
Ze klagen onder meer over het gebrek aan privacy en het eten, dat al vier maanden hetzelfde zou zijn. Ook het gebrek aan een koelkast en televisie is hen een doorn in het oog.
Protesterende vluchtelingen #denhaag tonen het voedsel waar ze ontevreden over zijn. @omroepwest #vluchtelingen pic.twitter.com/AtsOMIZjKX
— Dennis Kranenburg (@kranenburg1) November 12, 2015
Op donderdagochtend sloten een aantal Syrische vluchtelingen zich bij hen aan.
Beloftes
Het COA heeft beloofd om de groep van straat te halen. Ook zullen er donderdag banken en televisietoestellen worden bezorgd.
@LiesTimm Het COA gaat hierover. Zij hebben de gemeente toegezegd dat de mensen van straat gaan. Dat zijn ze nu aan het regelen.
— Gemeente Den Haag (@GemeenteDenHaag) November 12, 2015
De protesterende vluchtelingen weigeren alleen om binnen verder te praten zolang er geen toezeggingen zijn gedaan.
#vluchtelingen #denhaag willen niet binnen praten met #COA zolang er niets wordt toegezegd. @omroepwest
— Dennis Kranenburg (@kranenburg1) November 12, 2015
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) kan niet veel doen aan klachten die asielzoekers hebben over de noodopvang, onder meer over het eten. Dijkhoff zei donderdag dat het gros van de asielzoekers niet klaagt. Hij vermoedt dat er bij de klagers ook andere frustraties zitten die niet direct met de opvang te maken hebben. Het gaat er volgens hem om dat mensen in veiligheid zijn en opgevangen kunnen worden.
Het voormalige overheidsgebouw dat sinds kort leegstaat wordt tijdelijk als noodopvang gebruikt. Tot 1 januari worden er zo’n 600 vluchtelingen gehuisvest. Daarna komen er statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, te wonen.