Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Veel buitenlandse studenten blijven in Nederland

Buitenlandse studenten blijven na hun opleiding graag in Nederland wonen. Vijf jaar na afstuderen woonden ongeveer vier op de tien studenten nog steeds in Nederland. Ze zijn niet teruggekeerd naar hun land van herkomst of doorgereisd naar een ander land. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek voor EP-Nuffic, een organisatie die zich richt op internationalisering in het Nederlands onderwijs.

De onderzoekers keken naar 7350 buitenlanders die in het collegejaar 2008-2009 zijn afgestudeerd. Aan het begin van het volgende studiejaar, op 1 oktober 2009, woonde 70 procent nog in Nederland. Twee jaar later was iets minder dan de helft nog hier. Op 1 oktober 2013 stond 38 procent hier nog ingeschreven.

Van de blijvers heeft 70 procent een baan. Vooral mensen die een opleiding gezondheid of bètatechniek hebben gevolgd, blijven hier wonen en werken.

Duitsland

De meeste blijvers komen uit Duitsland, gevolgd door China, Indonesië, Polen, de Verenigde Staten en Frankrijk. Het is niet bekend welke studentensteden het populairst zijn onder de blijvers. Het is wel bekend dat Delft, Maastricht, Groningen en Nijmegen geliefd zijn bij mensen die naar Nederland komen om te studeren.

Het CBS en EP-Nuffic keken naar bachelor- en masterstudenten uit andere landen. Het Centraal Planbureau had eerder gekeken naar buitenlandse promovendi. Ook bij hen bleven vier op de tien minstens vijf jaar na hun promotie in Nederland wonen. Een op de drie woonde tien jaar na promotie nog in Nederland. Het is niet bekend hoe dat is in de landen om ons heen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel buitenlandse studenten blijven in Nederland
Sluiten