Rens Oving
Rens Oving Nieuws 9 nov 2015 / 12:27 uur

Vast in de lift? Nooit jezelf bevrijden!

Vastzitten is nooit leuk, en vastzitten in een lift al helemaal niet. Maar ook al is het nog zo eng, vervelend of domweg saai, probeer nooit, maar dan ook nooit jezelf uit je benarde positie te bevrijden.

Dat klinkt misschien logisch maar het is een waarschuwing die het Liftinstituut, de keuringsinstantie voor liften, bijzonder serieus neemt. Volgens onderzoek geeft een derde van de Nederlanders aan een poging te willen wagen om zichzelf uit de lift te bevrijden. 15 procent van de ondervraagden die al eens vastzat in een lift heeft dit ook daadwerkelijk geprobeerd.

„Daar zijn we toch van geschrokken”, zegt Koos van Lindenberg van het Liftinstituut. „Want als er iets is wat je niet moet doen als je vastzit in een lift is jezelf bevrijden.”

Het aantal ongelukken valt volgens Van Lindenberg gelukkig mee. In de afgelopen vijf jaar zijn slechts drie incidenten bekend. „Enkele jaren geleden was er iemand die met veel moeite de deur wist open te krijgen, zich uit de liftkooi wurmde, maar vervolgens via de ontstane opening onder de liftkooi in de schacht viel. Hij raakte daarbij zwaar gewond.”

43 keer per dag

Dagelijks komen zo’n 43 meldingen binnen van mensen die vast zitten in een lift. Jaarlijks worden zo’n 47.000 Nederlanders vastgehouden door een weigerachtige lift.

Blijven zitten waar je zit en rustig afwachten tot er hulp komt, is dan ook het advies. Dat kan overigens wel even doorbijten zijn, een gemiddelde liftopsluiting duurt een uur.

„Maar dit kan tijdens een grote stroomstoring wel wat langer zijn. Maar zelfs dan kun je het beste rustig blijven wachten en niet in paniek raken. Een lift kan ook niet naar beneden vallen, zelfs al zouden de kabels knappen en er is altijd genoeg zuurstof in de kabinet. Je bent in een lift die vastzit volkomen veilig, zolang je niet zelf gaat klooien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vast in de lift? Nooit jezelf bevrijden!
Sluiten