Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 18 nov 2015 / 16:09 uur

UberPop houdt ermee op

UberPop stopt ermee in heel Nederland. De goedkope taxidienst, die illegaal is, wordt vrijdagmiddag om 12.00 uur opgeheven. Uber gaat alleen verder met de legale versies UberX, UberBlack en UberLux.

Chauffeurs van de taxidienst zijn woensdag op het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam bijgepraat over de veranderingen door general manager Niek van Leeuwen.

Nieuwe taxiwet

Uber stopt met de dienst waarbij particulieren worden ingezet als taxichauffeur in verband met de onderhandelingen voor de nieuwe taxiwet die volgend jaar ingaat. Partijen als de gemeente Amsterdam willen niet met Uber onderhandelen zolang UberPop bestaat.

UberPop had het vanaf het begin van de dienst zwaar te verduren. Eind vorig jaar verbood de rechter de goedkope taxidienst. Er kwamen zware boetes te staan op het rijden voor UberPop.

Een half jaar geleden werd die boete zelfs verhoogd. Per illegale taxichauffeur die wordt gepakt, moet het bedrijf 50.000 euro betalen. Het maximum van de dwangsom is 1 miljoen euro. Daardoor waren er al minder taxi’s van UberPop te bestellen. De chauffeurs waren steeds minder makkelijk te vinden, omdat zij als ze worden betrapt, een strafblad krijgen.

Soepele regels

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu schreef zes maanden geleden in een brief aan de Tweede Kamer dat UberPop verboden blijft, maar dat de regels voor de taxibranche worden versoepeld zodat nieuwe aanbieders met innovatieve taxidiensten makkelijker kunnen toetreden tot de markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
UberPop houdt ermee op
Sluiten