Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 19 nov 2015 / 14:04 uur

Uber betaalde een half miljoen aan boetes

Dat de illegale taxidienst UberPop er vrijdag mee ophoudt, is voor ingewijden in de taxiwereld totaal geen verrassing. Wel worden er vraagtekens gezet bij de reden die nu door moederbedrijf Uber wordt aangevoerd.

Officieel stopt UberPop ermee omdat de dienst onderhandelingen over een nieuwe taxiwet in de weg staat. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld weigert met Uber om de tafel te gaan zolang het bedrijf particulieren inzet als taxichauffeur.

Boetes

Maar insiders denken dat de torenhoge boetes een belangrijke rol hebben gespeeld om UberPop de nek om te draaien. Navraag van vakblad TaxiPro leert dat de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT), de dienst die taxichauffeurs controleert en bekeurt, voor bijna een half miljoen euro aan boetes heeft uitgedeeld aan Uber voor het inzetten van particulieren. Daarnaast zijn 50 chauffeurs aangehouden.

„We zijn blij dat Uber eindelijk heeft ingezien dat de dienst illegaal is. Wij hebben dit vanaf het begin af aan gezegd”, laat een woordvoerder van de ILT weten.

Ook zeggen legale taxichauffeurs dat ze nauwelijks concurrentie van UberPop ondervonden, omdat er zeer weinig chauffeurs rondreden. Iedereen die werd betrapt voor het rijden voor UberPop, kreeg namelijk een strafblad.

Meer problemen

Vrijdag om 12 uur exact gaat de stekker dan ook uit de taxidienst. Binnen de taxiwereld is het besluit met gejuich ontvangen. Maar problemen binnen de branche zijn er nog genoeg. De werkgelegenheid in de taxibranche staat sterk onder druk. Taxichauffeurs zien met lede ogen aan dat vrijwilligers hun werk overnemen en dat bijstandsgerechtigden de toch al overvolle markt komen bezetten.

Taxibedrijven nemen massaal afscheid van hun (betaalde) personeel. Het aantal taxichauffeurs in loondienst daalt hierdoor fors. Waren er in 2012 nog ruim 33.000 mensen in dienst bij taxibedrijven, begin dit jaar was dat aantal geslonken tot 27.000. Een daling van bijna 20 procent.

Uit de gratie

Vooral de ervaren en dus duurdere chauffeur, is uit de gratie. Er zijn namelijk slechts 1500 chauffeurs die al langer dan 10 jaar in de branche werkzaam zijn. Dat is 5,5 procent van de gehele sector.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Uber betaalde een half miljoen aan boetes
Sluiten