Metro
Metro Nieuws 13 nov 2015 / 13:49 uur

Turks vluchtelingenfonds kost Nederland 117 miljoen

De Europese Unie wil een noodfonds optuigen om vluchtelingen in Turkije te helpen. Het gaat om een totaalbedrag van 3 miljard euro, voor Nederland zou het gaan om circa 117 miljoen euro. Het plan is een idee van de Europese Commissie, die donderdag tijdens een ingelast informeel overleg tussen de EU-regeringsleiders en -staatshoofden in de Maltese hoofdstad Valletta ermee naar buiten kwam.

De EU wil met Turkije een gezamenlijk plan van aanpak van het migratievraagstuk. Turkije moet in ruil voor onder meer geld de grenzen met Griekenland beter bewaken en de opvang van Syrische vluchtelingen verbeteren zodat ze de vlucht naar Europa niet meer maken. Steeds meer migranten komen via Turkije en de Balkanlanden naar Europa.

Specifiek bedoeld voor vluchtelingen

Van de 3 miljard die Turkije in 2016 en 2017 zou kunnen krijgen, komt 500 miljoen euro uit de Europese begroting. De resterende 2,5 miljard euro komt op conto van de EU-lidstaten. De Europese Commissie zal bepalen waar het geld naar toe gaat.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, benadrukte dat het geld niet naar Turkije gaat, maar specifiek is bedoeld Syrische vluchtelingen in Turkije.

Premier Mark Rutte wilde na afloop niet bevestigen dat de 117 miljoen euro die van Nederland wordt gevraagd, ook daadwerkelijk de Nederlandse som zal zijn. „We kijken nog of er meer uit de Europese begroting kan worden gehaald.”

‘Zo komen we van de stroom af’

Volgens Rutte is het het waard en „verstandig” om zoveel Nederlands geld te betalen „als je af wilt van die gigantische stroom vluchtelingen". Rutte wees erop dat Turkije al „vele miljarden" kwijt is om de 2 miljoen Syrische vluchtelingen opvang te bieden. „Dus het is echt cruciaal , wil je die stroom indammen en volgens mij willen we dat, dan kost dat pegels."

Rutte hoopt dat er zo snel mogelijk een goed akkoord is te sluiten met de Turkije. Hij denkt dat er goed zaken te doen is met de Turken. Nog in november wordt er een top georganiseerd tussen de EU en Turkije. Een datum is nog niet geprikt, maar zondag 22 november wordt veel genoemd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turks vluchtelingenfonds kost Nederland 117 miljoen
Sluiten