Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 17 nov 2015 / 13:20 uur

Top 1000 toprestaurants door de gewone lekkerbek

De lekkerbekken en smulpapen hebben gesproken. Dinsdag is de jaarlijkse top 1000 van IENS bekendgemaakt, de enige ranglijst bepaald door alleen de restaurantgasten. De Librije is door het Brabantse Boreas van de troon gestoten, de hoogste binnenkomer is een Amsterdams restaurant op 34.

Bekijk hier de gehele top 1000, die eigenlijk uit 1015 etablissementen bestaat, en neem letterlijk een kijkje in de keuken van drie restaurants via de live streaming-app Periscope.

Koreaan doet ook mee

De Franse keuken is nog altijd mateloos populair en ook de Italiaanse restaurants doen het nog goed. Samen bezetten ze bijna driekwart van de lijst. De Chinees staat 21 keer in de top 1000, de Koreaan 1 keer.

13 keer biologisch

Fusion en de wereldkeuken (19 om 16) doen ook lekker mee en de Hollandse keuken staat er ook nog gewoon 30 keer in. De bewuster en lokaal eten trend is ook hier terug te zien: 5 vegetarische, 24 regionale en 13 biologische restaurants sieren de lijst. Van hamburgers en steaks lust men ook nog pap: BBQ/grill komt 9 keer voor. De Belgische keuken heeft 3 noteringen en op nummer 381 staat het enige Koerdische restaurant. Ook de Nepalees is in zijn eentje, op 338.

Oud en nieuw

Opvallend veel ‘jonkies’ in de lijst: restaurants die de afgelopen drie jaar hun deuren openden, of zelfs pas enkele maanden geleden, zoals MOS in Amsterdam, de hoogste nieuwe binnenkomer op nummer 34. Sommige hele oudjes worden ook nog goed gewaardeerd. Op 153 staat Hoog Holten uit 1935 en op 228 Eetvilla van den Brink uit 1952.

Top 10

  • 1. Boreas, Heeze
  • 2. Bord’Eau, Amsterdam
  • 3. Restaurant De Librije, Zwolle
  • 4. Inter Scaldes, Kruiningen
  • 5. De Leest, Vaassen
  • 6. Restaurant Perceel, Capelle a/d IJssel
  • 7. Parkheuvel, Rotterdam
  • 8. Chapeau!, Bloemendaal
  • 9. De Kromme Watergang, Hoofdplaat
  • 10. Le Restaurant, Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Top 1000 toprestaurants door de gewone lekkerbek
Sluiten