Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 30 nov 2015 / 05:20 uur

Theorie-examen rijbewijs vanaf nu in geluid

Veel mensen vinden het theorie-examen lastig, maar voor toekomstig automobilisten met dyslexie is dat het al helemaal. Het CBR start daarom een landelijke proef met het voorlezen van de examenvragen.

Meer dan twee miljoen mensen in Nederland zijn dyslectisch of laaggeletterd. Voor hen is het theorie-examen tegenwoordig lastiger. Tot een jaar geleden vond het examen klassikaal plaats en werd iedere vraag voorgelezen. Dit veranderde in een individueel examen achter een eigen beeldscherm waarbij de vragen zelf gelezen moeten worden.

Extra kosten

,,Er kan nog wel een individueel examen waarbij de vragen kunnen worden voorgelezen door een medewerker ingekocht worden, maar dan betaal je bijna drie keer zoveel als voor een gewoon examen”, zegt belangenvereniging Impuls en Woortblind. ,,Kandidaten met dyslexie moeten dus opeens extra kosten maken, terwijl dit voorheen niet zo was.”

Dat is niet zoals het hoort, vindt ook het CBR. Het start daarom op 16 december een pilot met geluid bij het theorie-examen waarbij een computerstem de examenvragen voorleest.

Extra tijd

Kandidaten die willen deelnemen aan de pilot kunnen zelf een examen met extra tijd reserveren via Mijn CBR. ,,Uiteraard kan het ook via hun rijschool”, zegt Nathalie Dingeldein van het CBR. ,,Mensen met een dyslexie-verklaring kunnen de toeslagkosten voor extra tijd terugvragen. De verklaring sturen ze dan per post naar het CBR.”

Tijdens de pilot is geluid beschikbaar voor de categorieën auto, motor en bromfiets bij het theorie-examen met extra tijd en bij het individueel begeleide examen. ,,Ook een aantal examens voor het beroepsvervoer wordt in de pilot meegenomen.”

Onderzoek

Kandidaten luisteren via ‘oortjes’ en kunnen na een korte instructie via het scherm het geluid bedienen. De pilot duurt een half jaar. Een extern onderzoeksbureau onderzoekt hoe kandidaten geluid bij het examen waarderen en hoe zij presteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Theorie-examen rijbewijs vanaf nu in geluid
Sluiten