Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Nieuws 9 nov 2015 / 16:19 uur

Terecht? 65.000 euro boete voor laten staan haag

Of Filip van Hulle even 65.000 euro boete wil aftikken. De 51-jarige Vlaming uit Leopoldsburg heeft geen overval gepleegd, iemand in elkaar geslagen of belasting ontdoken. Nee, Filip snoeide zijn haag, in plaats van hem te verwijderen. Om die reden heeft de rechter bepaald dat de man tienduizenden euro’s aan zijn buurvrouw moet betalen.

Volgens HLN is een burenruzie – die al jarenlang gaande is – de reden voor de haaggate. Uiteindelijk moest een geschil over het groen rondom het perceel van de twee ruziemakers worden beslecht door een rechter. “Het hof van beroep in Antwerpen zegt dat ik mijn twee meter hoge bomen niet heb verwijderd”, aldus Filip. “Maar waar staan hier hoge bomen? Behalve in de achtertuin van mijn buurvrouw zelf?”

Als we de foto die de Vlaamse krant maakte als waarheid moeten beschouwen, vallen er inderdaad niet veel bomen te kappen. Schijnbaar is het oordeel van de rechter ook voor de haag die de buren van elkaar scheidde.

Van Hulle verwijderde zijn haag echter niet, maar snoeide hem tot 160 centimeter hoogte. “Door deze haag moet ik dus 65.449,32 euro betalen.”

De Vlaming noemt de boete “onmenselijk”. Filip: “Ik heb twee dochters van zeven en dertien jaar. Hoe moet ik straks hun studies betalen? Ik heb dat geld niet zomaar op mijn rekening staan.”

Probleem

Volgens Van Hulle ontstond de burenruzie elf jaar geleden. De man was voor zaken een half jaar in het buitenland. “Bij mijn thuiskomst was de oprit van mijn buurvrouw opnieuw aangelegd. Ze had hierbij 20 centimeter van mijn oprit gepikt.” Toen de buuf niet naar de protesten van haar buurman luisterde, stapte hij naar de rechter.

De rechter gaf Filip gelijk, maar gaf de aanklager wel een boodschap mee. In het vonnis, dat uit 2005 stamt, stond “Aan Filip van Hulle wordt bevolen de bomen hoger dan twee meter welke zich op een afstand van minder dan 2 meter van de perceelgrens bevinden te verwijderen.”

Het oordeel werd in 2012 kracht bijgezet: elke dag dat Filip de bomen liet staan, moest 50 euro worden gelapt.

Inmiddels is de rekening dus naar tienduizenden euro’s opgelopen. De uitspraak: “Hij moest de bomen verwijderen. In geen enkel vonnis staat dat het inkorten van de bomen tot een hoogte van 2 meter volstaat.”

Koppig

De buurvrouw laat bij monde van haar advocaat weten dat “die man gewoon koppig is geweest”, doelend op de buurman. “Een dwangsom dient om mensen tot actie aan te sporen. Als je je haag dan nog niet verwijdert, heb je het zelf gezocht.”

Uiteraard gaat Van Hulle in beroep. De boete moet hij alsnog betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Terecht? 65.000 euro boete voor laten staan haag
Sluiten