Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 30 nov 2015 / 19:20 uur

Tech-coalitie steekt miljarden in schone energie

„Een grote winst voor goedkope, schone energie." Zo noemt Bill Gates de Breakthrough Energy Coalition, een samenwerkingsverband tussen hem en een aantal andere grote namen uit de technologiewereld. Het doel: meer investeren in schone energie voor iedereen.

Bill Gates presenteerde het initiatief op zijn blog, niet geheel toevallig op de dag dat de Klimaattop in Parijs is begonnen. Gates is in Parijs om te lobbyen voor schone energie. Met de Breakthrough Energy Coalition hoopt hij schone energie voor iedereen waar te kunnen maken.

Coalitie

Behalve de medeoprichter van Microsoft zitten ook Facebookoprichter Mark Zuckerberg, Jack Ma van de Chinese website Alibaba en Virgin-baas Richard Branson in de coalitie. In totaal doen 25 superrijken mee aan de coalitie, die de komende jaren miljarden wil gaan steken in onderzoek naar groene energie.

Onderzoek

„Rond 2050 verbruikt de wereld 50 procent meer energie dan we vandaag doen”, stelt Gates. Een positieve ontwikkeling, maar niet zonder gevaren. „We verbruiken nog steeds te veel fossiele brandstoffen, die een grote invloed hebben op het klimaat”. Groene energie is in opkomst, maar volgens Gates wordt er nog te weinig geïnvesteerd in onderzoek naar nieuwe manieren van groene energie opwekken.

Verf

„Kleine bedrijven zullen uiteindelijk het verlossende antwoord vinden, maar dan moeten ze wel gesteund worden in hun onderzoek”, vervolgt Gates. Zo noemt hij het voorbeeld van ‘solar paint’, verf voor elk oppervlak waarmee je zonne-energie kunt opwekken.

Energie

Amerika, China en India hebben aangegeven achter het initiatief te staan. Uiteindelijk hoopt de coalitie een idee voor groene energie te vinden waar de hele wereld toegang tot heeft. „Ik weet zeker dat we een manier vinden om schone, goedkope energie te genereren. Zo krijgen de armsten op deze wereld een beter leven en kunnen we de klimaatverandering stoppen”, besluit Gates.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tech-coalitie steekt miljarden in schone energie
Sluiten