D. van Aken
D. van Aken Nieuws 27 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Steeds meer gemeenten komen met vuurwerkverbod

Er komen steeds meer vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling. Dit jaar is het één op de vijf gemeenten in Nederland die met vuurwerkvrije zones komt. Dat is fors meer dan vorig jaar.

Gewonden

Vorig jaar waren 43 gemeenten (van de 281) met een vuurwerkverbod, dit jaar zijn het er 56. Onder de nieuwkomers zitten steden als Groningen, Amersfoort, Alkmaar en Dordrecht.

,,Langzaam maar zeker verdwijnt de tolerantie voor vuurwerk”, zegt Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag in het AD. ,,Nederlanders zijn het zat dat er elk jaar gewonden vallen en bushokjes de lucht in gaan. Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen.”

Grootste vuurwerkvrije gebied

In de 56 gemeenten waar een vuurwerkverbod komt, mag tijdens de jaarwisseling vooral rond verzorgingshuizen en kinderboerderijen niets worden afgestoken. In geen enkele gemeente gaat een algeheel vuurwerkverbod gelden.

Het grootste vuurwerkvrije gebied komt in Hilversum, daar mag in vrijwel het hele centrum niet worden geknald. Om vluchtelingen niet te laten schrikken geldt in Zeist een vuurwerkvrije zone rond het asielzoekerscentrum.

Terwijl het aantal gemeenten dat vuurwerkvrije zones invoert gestaag stijgt, is er één gemeente waar het knal- en pijlverbod dit jaar juist weer wordt afgeschaft: het Limburgse Simpelveld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Steeds meer gemeenten komen met vuurwerkverbod
Sluiten