Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 19 nov 2015 / 14:55 uur

Staatssecretaris waarschuwt voor ellende op ’t spoor

`Staan in de trein, wen er maar aan`. Metro voorspelde het vorige week maandag al en nu is ook verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma ervan overtuigd: de ellende op het spoor wordt voorlopig alleen maar erger.

Volle treinen, vertragingen en irritaties. In plaats van minder, zal het alleen maar allemaal meer worden „Het capaciteitstekort volgend jaar wordt ellendig", zei Dijksma donderdag tegen de leden van de Tweede Kamer. „Het wordt een grote zorg. Ik geef alvast maar een waarschuwing."

Verkouden

Reizigersorganisatie Rover ontvangt maandelijks vele honderden klachten van reizigers over ellenlange vertragingen of treinen die zo vol zitten dat passagiers soms onwel raken. Met de winterse omstandigheden op komst, maken mensen zich ook serieus zorgen over hun gezondheid als ze straks als haringen in een ton vol verhouden medereizigers moeten gaan staan.

En de zorgen zijn terecht, geeft nu ook Dijksma toe. De problemen ontstaan door een ernstige tekort van treinen doordat de NS niet tijdig nieuwe voertuigen heeft besteld om het oude materieel te vervangen. Dat oude materieel bestaat uit 41 Mat’64-treinen, de stoptreinen die ook wel apekoppen worden genoemd.

Deze treinen zijn een halve eeuw oud en niet meer veilig. Reserveonderdelen zijn bovendien bijna niet meer voorhanden. Door het uit uit de dienstregeling nemen van deze oude treinstellen gaan er zo’n 5000 zitplaatsen verloren. Pas richting het einde van 2016 zullen er nieuwe treinen beschikbaar zijn. Gevolg is dat een treinkaartje vaak een staanplaats zal behelzen.

Alles op alles

De NS moet van staatssecretaris Sharon Dijksma daarom nu alles op alles zetten om het tekort aan treinen aan te pakken. Die opdracht heeft de kersverse staatssecretaris gegeven tijdens haar eerste gesprekken met de NS-top, zei ze donderdagmiddag in een Kamerdebat. Dijksma vindt het essentieel dat reizigers, zeker omdat ze er vaak afhankelijk van zijn, goed vervoer krijgen.

Rover heeft eerder al grote zorgen geuit over het doembeeld dat nu werkelijkheid wordt. Dijksma wil dat alle mogelijkheden moeten worden bekeken om het onheil te voorkomen. „Ik zeg niet dat het capaciteitsprobleem wordt opgelost, maar we doen er alles aan om een root probleem aan te pakken. Met die houding wil ik aan de slag," aldus Dijksma.

Buitenland

De NS heeft laten weten dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing, maar kan weinig concreets zeggen. Een mogelijkheid om de problemen tijdelijk te lijf te gaan, is het huren van extra treinen uit het buitenland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Staatssecretaris waarschuwt voor ellende op ’t spoor
Sluiten