Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Nieuws 9 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Sociaal experiment: Silke (21) is 10 dagen moslima

"Mijn vriendenkring is voor driekwart uitgedund, maar wie zijn overgebleven, zijn wel echte vrienden die beseffen dat je als persoon niet alleen wordt gedefinieerd door je religie.” Aan het woord is de 21-jarige Silke Raats. De jongedame uit het Vlaamse Wilrijk besloot bij wijze van experiment tien dagen een hoofddoek te dragen, “Omdat ik vaak de indruk kreeg dat we in een wij-zij-samenleving leven, de moslims versus de rest.”

Silke is studente farmaceutische laboratoriumtechnologie in Hoboken en geeft het datzelfde plaatsje als vrijwilliger huiswerkbegeleiding aan kinderen van Turkse afkomst. “Omdat ik vaak de indruk kreeg dat we in een wij-zij-samenleving leven, de moslims versus de rest, wilde ik iets ondernemen dat mensen de ogen zou openen”, zegt ze tegen het Gazet van Antwerpen. “Ik wilde mijn omgeving doen inzien dat de islam níét gelijkstaat aan radicale ideeën of gaan vechten in Syrië.”

Profielfoto met hoofddoek

Zo gezegd, zo gedaan. Silke besloot zich om te dopen tot moslima en slechts haar ouders en beste vriendin op de hoogte te stellen van de proef. Op dag 1 – 29 september – plaatste ze een foto van zichzelf met hoofddoek op Facebook. “Ik werd overspoeld met vragen. Of ik me had bekeerd, of ik samen was met een moslim, of ik wel besefte dat ik nooit meer een baan zou krijgen.”

Ook op school kreeg Silke de nodige aandacht, of beter gezegd, niet. "Op school werd ik door bijna iedereen genegeerd. Ik zou toch naar Syrië gaan en hen bombarderen."

Resultaat

Het experiment had meer impact op het leven van Silke dan ze in eerste instantie verwachtte. Haar plan was een maand, maar dit werd al snel ingekort naar tien dagen. “De reacties in de eerste dagen waren zo heftig en negatief, toen heb ik het experiment na tien dagen stopgezet.”

Enkele negatieve reacties

  • “Voor haar verjaardag moeten we een ticket naar Syrië boeken.”
  • “Het zal nooit meer hetzelfde zijn tussen ons.”
  • “Ze moet niet te dicht in mijn buurt komen, wie weet begint ze met bommen te gooien.

Enkele positieve reacties

  • “Zolang je er blij mee bent, ben ik er ook blij mee.”
  • “Als jij dat wil doen, respecteer ik dat. Je blijft mijn beste vriendin.”
  • “Ik weet dat jij nog altijd die toffe Silke bent.”

“Ik kreeg meer en meer scheve blikken, ik werd voorbijgelopen en compleet genegeerd. Ook door vrienden die ik al jarenlang ken en met wie ik in de zomer nog op vakantie ben geweest …”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sociaal experiment: Silke (21) is 10 dagen moslima
Sluiten