Rens Oving
Rens Oving Nieuws 27 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Saudi-Arabië plant massa-onthoofding

Meer dan 50 mannen zullen vrijdag in Saudi-Arabië waarschijnlijk met een zwaardslag om het leven worden gebracht.

Volgens Saudische media gaat het onder andere om een groep terroristen van al-Qaida.

De massale onthoofding is zelfs voor Saudi-Arabië een executie op ongekende grote schaal en het is voor het eerst dit jaar dat terreurverdachten worden omgebracht.

Vrijdaggebed

De Britse krant The Independent meldt dat de onthoofdingen van de ruim 50 veroordeelden gepland staan in verschillende steden, meteen na het vrijdaggebed.

“Onder hen zijn ook zes sjiitische moslimactivisten die overduidelijk geen eerlijk proces hebben gekregen. De Saudische autoriteiten gebruiken de dekmantel van een anti-terreuroperatie om ook een politieke score te vereffenen”, zegt James Lynch van Amnesty International

Tieners

Drie van de veroordeelden waren daarnaast minderjarig toen zij werden opgepakt.

De tieners Ali, Abdullah en Dawood zouden lid zijn van een Sjiitische groepering die zich al langer gediscrimineerd voelt door de soenitische meerderheid in het land. De jongens zitten sinds oktober in een isoleercel te wachten tot hun doodstraf wordt uitgevoerd.

De onthoofdingen zijn niet officieel aangekondigd. “Maar de macabare piek in het aantal executies dat Saudi-Arabië dit jaar al heeft uitgevoerd, gekoppeld aan de geheimzinnige en willekeurige manier waarop veroordelingen tot stand komen, laten ons geen keus dan deze signalen zeer serieus te nemen”, zegt Lynch.

Record

Dit jaar zijn in Saudi-Arabië al 151 executies voltrokken. Dat is al meer dan het totale aantal executies in de afgelopen 20 jaar.

Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen over de snelle stijging van het aantal onthoofdingen. Het recordaantal doodsvonnissen zou een gevolg zijn van de oorlogen in Jemen en Syrië, die ook in Saudi-Arabië zelf onrust veroorzaken.

Zwaardslag

Vorig jaar was Saudi-Arabië na China en Iran het land met meeste executies ter wereld.

Verdedigers van de Saudische doodstraf zeggen dat onthoofdingen, meestal met een enkele zwaardslag, minstens zo humaan zijn als de dodelijke injecties in de Verenigde Staten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.