Metro
Metro Nieuws 25 nov 2015 / 21:55 uur

Rutte: Niet twijfelen aan Turkse lezing

De Nederlandse inlichtingendiensten bevestigen de lezing van Turkije dat het Russische gevechtsvliegtuig dinsdag is neergehaald in het Turkse luchtruim en vervolgens is neergestort in Syrië. Premier Mark Rutte zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

Ook andere NAVO-landen hebben de lezing van Turkije over het incident bevestigd. Volgens Rutte is er geen reden om te twijfelen. „Het is wel onze NAVO-bondgenoot”, zei hij tegen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die vraagtekens stelde bij de Turkse versie. „Als iedereen zegt dat het klopt, de secretaris-generaal van de NAVO zegt dat het klopt en onze Nederlandse diensten zeggen dat, misschien klopt het dan gewoon? Laten we dat nou even aannemen”, zei Rutte.

10 keer gewaarschuwd

Hij voelt dan ook niet voor een commissie die het incident zou moeten onderzoeken. Volgens Rutte bevestigt de NAVO ook dat het Russische vliegtuig door de Turken tien keer was gewaarschuwd dat het het Turkse luchtruim schond, zoals Turkije stelt.

Dinsdag werd een Russisch gevechtsvliegtuig boven de Turk Syrische grens uit de lucht geschoten door Turkije. Volgens de Turken vloog het vliegtuig op dat moment boven Turkije. De Russen ontkennen dat dit het geval was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rutte: Niet twijfelen aan Turkse lezing
Sluiten