Rens Oving
Rens Oving Nieuws 24 nov 2015

Russisch gevechtsvliegtuig door Turken neergehaald

Het Turkse leger heeft een Russische straaljager boven de Turks-Syrische grens uit de lucht geschoten. Twee F-16’s schoten een Russische Sukhoi Su24 neer.

Volgens de Turken vloog het Russische toestel op dat moment boven Turkije. De Russen ontkennen dat dit het geval was.

Neergehaald

Turkse nieuwsstations brengen via Twitter beelden naar buiten van het neergeschoten vliegtuig.

Hieruit blijkt ook dat de twee piloten zich met hun schietstoel uit het vliegtuig wisten te redden. Russische helikopters zijn in het gebied op zoek naar de twee vliegers. Turkse media melden dat een van hen in handen is gevallen van een groep Turkmeens-Syrische opstandelingen die zowel tegen Assad als tegen IS strijden. De andere piloot zou dood zijn.

Foto:EPA

Het Russische ministerie van defensie bevestigt dat er inderdaad een gevechtsvliegtuig is neergehaald. Het zou zijn neergestort bij Syrische dorpje Yamadi aan de Turkse grens.

Volgens de Russen werd het gevechtsvliegtuig door de Turken uit de lucht geschoten zonder dat het de grens met Turkije over was gestoken. De Turken melden daarentegen dat het vliegtuig zich wel degelijk in het Turkse luchtruim bevond en ondanks meerdere waarschuwingen niet terugkeerde richting Syrisch grondgebied.

De Russen voeren sinds september bombardementen uit boven Syrië. Zij maken daarbij gebruik van vliegvelden in Syrië zelf. Onder andere vanaf een vliegveld bij de Syrische stad Latakia stijgen iedere dag Russische gevechtsvliegtuigen op.

Deze stad ligt dicht bij de grens met Turkije. Eerder vlogen al Russische vliegtuigen boven Turks grondgebied. Volgens de Russen was er toen sprake van een navigatiefout

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, noemde de schending van het Turkse luchtruim toen onacceptabel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Russisch gevechtsvliegtuig door Turken neergehaald
Sluiten