Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 25 nov 2015 / 19:00 uur

Piloot: Turkije gaf ons geen waarschuwing

De overlevende piloot van een Russisch vliegtuig dat dinsdag werd neergehaald door Turkije, omdat het toestel het Turkse luchtruim zou hebben geschonden, zegt dat er geen waarschuwing werd gegeven voordat ze werden beschoten.

Eerder deze woensdag gaf Vladimir Poetin aan dat Konstantin Murakhtin, die aanvankelijk net als de andere piloot aan boord dood leek te zijn, ‘veilig en gezond’ was na een twaalf uur durende operatie waarbij ook het Syrische leger was betrokken. Woensdagochtend vroeg eindigde deze operatie, zo schrijft de Britse Metro.

10 waarschuwingen

Turkse militaire functionarissen gaven daarentegen aan dat ze het Russische toestel tien waarschuwingen hebben gegeven om terug te keren naar het Syrische luchtruim, gedurende een periode van vijf minuten, maar Murakhtin vertelde woensdag op de Russische televisie dat er geen waarschuwing is gegeven en dat het vliegtuig op geen enkele manier het Turkse luchtruim heeft geschonden.

https://www.youtube.com/watch?v=rKEs2HY7SIg

‘Dolkstoot in de rug’

Er wordt gespeculeerd dat de tweede piloot om het leven is gekomen doordat de man beschoten is toen hij met parachute en al uit het brandende toestel sprong. Poetin beloofde al ‘harde maatregelen’ te nemen nadat het vliegtuig was neergehaald en deze openbaring zal de zaak nog gecompliceerder maken. Het is voor het eerst in een halve eeuw dat een NAVO-lid een Russisch toestel neerhaalt. De Russische president noemde de actie een „dolkstoot in de rug door medeplichtigen van terrorisme.”

https://www.youtube.com/watch?v=huy0lxtVYPk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Piloot: Turkije gaf ons geen waarschuwing
Sluiten