Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 11 nov 2015 / 16:00 uur

Pepernootje? Niet zomaar als je kind diabetes heeft

Een handje pepernoten snoepen of een stuk chocoladeletter oppeuzelen is voor veel kinderen een fijne bijkomstigheid als de Sint in het land is. Maar wat als je kind diabetes heeft?

Dagelijks

Elke week horen duizend mensen in ons land dat zij diabetes hebben. Zaterdag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor deze meest voorkomende chronische ziekte in ons land. Een ziekte waar je niet ‘even een dagje vakantie van kan nemen’, zo weet Rogier Schipper. Zijn 8-jarige dochter Laura heeft diabetes type 1 en daar ben je als ouder dagelijks mee bezig. Zeker met de feestdagen in het verschiet.

Pepernoten

„Voor elk snoepje dat Laura eet, moet een beetje insuline worden toegediend. Een handje pepernoten van pieten op school zal zij daarom nooit eten in de klas", zegt Schipper. „Ze moet de pepernoten mee naar huis nemen, zodat wij in de gaten kunnen houden of het toedienen van insuline goed gaat."

Pompje

Laura was 6 jaar toen artsen constateerden dat ze diabetes heeft. Sinds een jaar heeft ze een pompje dat insuline toedient waardoor ze niet meer zelf hoeft te spuiten in haar buik of been. Wel moet ze nog steeds voor elk eetmoment bepalen hoeveel koolhydraten ze ongeveer binnen zal krijgen en hoeveel insuline ze nodig heeft.

„Ze kan dit zelf, maar wij willen dat een volwassene in de gaten houdt of het goed gaat", zegt Schipper. „Op school krijgt zij altijd ongeveer hetzelfde mee om te eten. De juf let dan op. Maar een hand vol pepernoten of bijvoorbeeld een traktatie op school eet ze lekker thuis op. Die verantwoordelijkheid willen we niet bij haar of de juf neerleggen."

Sint Maarten

Dat Laura niet zoals haar vriendjes tussendoor kan snoepen, begrijpt ze volgens haar vader heel goed.

„Maar dat betekent niet dat dit nooit voor emotionele momenten zorgt. Soms is het gewoon even lastig voor haar. Bijvoorbeeld met Sint Maarten. Zij gaat dan ook met haar lampionnetje langs de deuren om snoep op te halen. Maar waar de meeste kinderen tussendoor een snoepje eten, zonder erbij na te denken, kan zij dat niet. Thuis mag ze de lekkerste snoepjes uitzoeken en de rest levert ze in, in ruil voor een cadeautje.”

Bloedsuikerspiegel

Eet Laura toch te veel, zonder insuline binnen te krijgen, dan is er kans op complicaties. „Haar bloedsuikerspiegel wordt dan te hoog. Aan Laura merken we dan niet direct zoveel, maar onderhuids kan dit schade aanrichten, bloedvaten kunnen beschadigen met bijvoorbeeld nier- of oogschade als gevolg. Andersom, bij een te lage bloedsuikerspiegel is het wel direct merkbaar. Ze wordt dan duizelig en chagrijnig.”

10 keer prikken

Gemiddeld moet Laura daarom tien keer op een dag in haar vinger prikken voor een druppel bloed waarmee ze haar suikerspiegel meet en controleert. „’s Morgens na het opstaan, voor en na elk eetmoment, voor het slapen gaan en wij prikken altijd nog een keer voordat wij naar bed gaan. Inmiddels slaapt ze door dat prikmoment heen", zegt Schipper.

„Diabetes is een ziekte waar je elke dag mee bezig bent. Daar zal zij de rest van haar leven mee te maken hebben en dat is onomkeerbaar.”

Reageer op artikel:
Pepernootje? Niet zomaar als je kind diabetes heeft
Sluiten